Până în 1989, noi, românii, abia dacă auzeam despre sărbătoarea Halloween-ului; după revoluţie, Halloween-ul a devenit, pe an ce trece, o sărbătoare din ce în ce mai “la modă” pentru o parte din români. În discoteci, cluburi, cafenele, centre comerciale, mall-uri se organizează o mulţime de petreceri de Halloween. Iar tinerii noştri au adoptat uşor această modă, crezând că e un lucru “cool” şi plin de distracţie.
În Statele Unite şi în Canada, Halloweenul este o sărbătoare bine cunoscută, ţinută în fiecare an la 31 octombrie. Însă obiceiuri asemănătoare celor de Halloween se regăsesc în multe alte culturi de pe glob. În unele locuri se ţin sărbători care, deşi poartă alt nume, au teme similare: legătura cu lumea spiritelor — cu spirite ale morţilor, cu zâne, cu vrăjitoare, ba chiar cu diavolul şi cu demonii.
Totuşi, mulţi dintre cei ce încep să sărbătorească Halloweenul nu ştiu că simbolurile, decoraţiunile şi obiceiurile de Halloween sunt de origine păgână şi că multe dintre ele au legătură cu fiinţe supranaturale şi cu forţe oculte.
Mii de adepţi ai religiei wicca, ce practică vrăjitoria şi respectă ritualuri celtice antice, încă denumesc Halloweenul după sărbătoarea antică Samhain şi consideră noaptea în care se ţine Halloweenul cea mai sfântă noapte din an. „[Creştinii] nu-şi dau seama, dar şi ei ţin sărbătoarea noastră. … Nouă ne place“, declara, potrivit ziarului USA Today, o aşa-zisă vrăjitoare.
Un oraș din Bulgaria a interzis sărbătorirea Halloweenului în școli, grădinițe sau centre culturale: „Nu este nimic creștin în această sărbătoare”
Oficialii din orașul Elin Pelin, la aproximativ 30 de kilometri de Sofia, Bulgaria au interzis pentru al doilea an la rând sărbătorirea Halloweenului în școli, grădinițe sau centre culturale din oraș.
Ordinul a fost emis de primarul Ivailo Simeonov, anunță postul național de radio din Bulgaria, care a spus că sărbătoarea, care este mai populară în SUA și Europa de Vest, umbrește Ziua bulgărească a luminilor.
Bulgaria sărbătorește Ziua Luminilor pe 1 noiembrie, în onoarea scriitorilor, revoluționarilor și conducătorilor spirituali care au construit conștiința națională bulgară și au pus bazele educației și a burselor de merit pentru a depăși moștenirea dominației otomane.
Simeonov a spus că, anul trecut, copiii nici măcar nu știau de ce au avut o zi liberă pe 1 noiembrie și au crezut că a fost datorită Halloweenului, nu datorită Zilei luminilor.
„Nu este nimic creștin în această sărbătoare, dar oamenii din Iluminism, poporul din cauza căruia suntem ceea ce suntem, rămân în umbră”, a spus Simeonov.
Sărbători precum Halloweenul sunt în contradicţie cu învăţăturile Bibliei. Biblia avertizează: „Să nu se găsească la tine nimeni care … ghiceşte, nimeni care practică magia, nimeni care caută semne prevestitoare, niciun vrăjitor, nimeni care leagă cu farmece, nimeni care consultă un medium sau un prezicător, nimeni care întreabă morţii“ (Deuteronomul 18:10,11; vezi şi Leviticul 19:31 Galateni 5:19-21.)
Discussion about this post