Candidatul Partidului Neamul Românesc, Ninel Peia, se pronunță împotriva implementării tehnologiei 5G în țara noastră, atât timp cât nu există studii care să certifice că această tehnologie este sigură și nu afectează sănătatea cetățenilor. Nici Uniunea Europeană nu se grăbește cu adoptarea tehnologiei 5G, a explicat Ninel Peia.
Poziția liderului Neamului Românesc este una prudentă, spre deosebire de cea a președintelui Klaus Iohannis care s-a grăbit să semneze un memorandum cu SUA în ceea privește tehnologia 5G. De asemenea, în luna septembrie, presa din România semnala faptul că guvernul condus de Viorica Dăncilă avea în pregătire o ordonanță de urgență prin care se urmărea amplasarea antenelor 5G în orașe, pe blocuri, pe terenuri agricole, terenuri forestiere și chiar terenuri care fac parte din arii naturale protejate.
În numeroase țări europene s-au înregistrat proteste masive față de introducerea tehnologiei 5G, având în vedere posibilele riscuri pentru sănătatea cetățenilor.
Cel mai recent, în Elveția au avut loc ample manifestații contra amplasării de antene 5G. Mai multe cantoane au decis să stopeze implementarea noii tehnologii ca urmare a presiunilor venite din partea cetățenilor, care amenință cu organizarea unui referendum național pe această temă.
În Italia, primăria din Florența a refuzat pentru moment să permită amplasarea noilor antene, autoritățile citând numărul mare de studii care afirmă că radiațiile emise de antenele 5G sunt periculoase pentru sănătate.
În Belgia, ministrul mediului a stopat implementarea tehnologiei 5G, motivând că „Oamenii din Bruxelles nu sunt porci de Guineea, a căror stare de sănătate o pot vinde pentru profit”.
Principala problemă cu tehnologia 5G este aceea că riscurile pentru sănătatea umană sunt evaluate în baza unor teste privind expunerea la radiații efectuate în anii 1980.
Numeroși oameni de știință au cerut revizuirea nivelului limită de radiații admis în prezent, citând în sprijinul acestei poziții studii potrivit cărora efectele dăunătoare se pot observa chiar și la un mai nivel scăzut al pragului actualmente în vigoare.
Există numeroase studii potrivit cărora expunerea la radiații crește riscul de cancer, afectează ADN-ul, generează stres celular, crește nivelul radicalilor liberi în organism și poate produce tulburări cognitive și de memorie.
Fiind vorba de o tehnologie nouă, este firesc să nu ne grăbim să permitem implementarea sa, studiile privind siguranța sa, mai ales pe termen lung, fiind insuficiente.
Discussion about this post