Ministerul Sănătății va derula începând din ianuarie 2020 o nouă campanie de vaccinare a fetelor cu vârste între 11 și 14 ani împotriva virusului HPV.
Reamintim că în anul 2008 a mai avut loc o astfel de campanie în școlile din România, care însă a eșuat după ce marea majoritate a părinților au refuzat vaccinarea copiilor lor. Virusul HPV cu transmitere sexuală este considerat principalul responsabil de apariția cancerului de col uterin, cu toate că în cea mai mare parte a cazurilor infecția cu acest virus se rezolvă fără probleme.
Principalul motiv pentru care părinții nu sunt de acord cu acest vaccin sunt posibilele reacții adverse, care, în unele cazuri au mers până la deces. Totodată, fiind vorba de un vaccin relativ nou efectele pe termen lung sunt insuficient studiate. În 2008, mulți părinți au spus că nu sunt de acord ca fetele lor să fie folosite pe post de cobai pentru respectivul vaccin.
Chiar dacă în multe țări autoritățile au demarat campanii de vaccinare anti-HPV, vaccinul rămâne la fel de controversat. Unul dintre cei mai vocali adversari ai campaniilor de vaccinare forțată este avocatul Robert F. Kennedy Jr., nepot al președintelui John F. Kennedy. Fundația sa derulează regulat campanii de informare a publicului, afirmând că numărul mare de vaccinuri administrate copiilor într-o perioadă în care nu au sistemul imunitar complet format este principala cauză a apariției a tot felul de boli la copii, boli care au explodat practic în ultimele decenii.
Pentru început, Ministerul Sănătății va trimite spre medicii de familie 20.000 de doze de vaccin. Este vorba de o campanie preconizată a dura patru ani, timp în care Ministerul a convenit cu furnizorul posibilitate achiziționării a peste două milioane de doze de vaccin. În prezent, vaccinul este disponibil în România doar în sistem privat, costul unei doze fiind undeva la 600 lei. (Înmulțiți cu două milioane pentru a vedea ce sumă ar avea de câștigat furnizorul de pe urma acestei campanii!) Pe de altă parte, ne-am putea trezi din nou în situația din 2008, iar Ministerul să arunce banii pe niște vaccinuri care vor expira liniștite în depozite.
În ceea ce privește eficiența vaccinului, este foarte de greu de știut având în vedere că a fost introdus abia acum 12 ani. Un studiu din Canada, de pildă, vorbește de „rezultatele remarcabile” ale vaccinului, introdus în 2008 la elevele cu vârste între 10 și 14 ani. Având în vedere că vorbim despre niște tinere aflate abia la începutul vieții sexuale este practic imposibil să discuți despre eficiența vaccinului. Studiile arată că în majoritatea cazurilor cancerul de col uterin apare și la câteva decenii după contractarea unei infecții, astfel că nu se poate spune cu certitudine că niște femei care au azi în jur de 20 de ani nu vor face cancer.
Campania de promovare a vaccinurilor anti-HPV este una deosebit de agresivă. Producătorii încearcă să o impună la femeile de orice vârstă, care probabil s-au confruntat deja cu acest gen de infecții. Totodată, se încearcă și vaccinarea pe scară largă a băieților, pe care i-ar proteja, de pildă, împotriva cancerului anal. Acest argument a stârnit valuri de indignare în Occident, părinții declarându-se indignați de presupunerea că băieții lor ar fi homosexuali.
Un foarte interesant documentar despre efectele adverse ale vaccinului Gardasil poate fi vizionat pe pagina realizatorilor filmului „Fecioare de sacrificiu”. Titlul documentarului vorbește de la sine, fetele vizate de vaccin fiind mult prea mici pentru a-și începe viața sexuală.
Discussion about this post