Din moși strămoși știm că arta, în orice formă ar apărea ea, e un lucru plăcut și îndrăgit de majoritatea populației. Însă mereu am avut tendința de a trata arta ca o formă de distracție, un mod simpatic de a-ți ocupa timpul liber, dar nu mult mai mult. Și de aceea, am tot neglijat rolul artei în viețile noastre, mereu simțindu-ne puțin vinovați dacă petrecem prea mult timp cu astfel de distracții „frivole”.
Însă în ultimii ani, din ce în ce mai multe studii au început să arate că arta nu e doar o formă de distracție și că are beneficii adevărate și palpabile asupra stării noastre și mai ales a nivelului de stres simțit de la o zi la alta.
Cântatul
Fie că e vorba de o seară lunară de karaoke cu prietenii sau de melodia preferată cântată cât poți tu de tare în intimitatea băii de acasă, există multe motive să introduci cântatul în viața ta de zi cu zi, deoarece acesta:
- îți crește încrederea în sine, mai ales dacă cânți împreună cu cineva, există sentimentul ăla că „vă faceți de râs împreună” care în timp, te face să fii mai încrezător și mai deschis la lumea din jur.
- te face fericit. Când cânți din toată inima o melodie, te arunci cu totul, simți melodia până în măduva oaselor și devii capabil, în ochii tăi, de orice.
- Calmează. Ca să-ți iasă un cântec reușit, ești obligat să respiri adânc și să te concentrezi, lucru care te lasă să-ți uiți măcar temporar problemele.
Dansul
Un alt studiu recent arată că dansul e o metodă excelentă de a scăpa de stres. Grijile au obiceiul ăsta de a ne face să ne simțim greoi, legați și incapabili de a schimba ceva. Prin dans, îți demonstrezi ție că nu e chiar așa. Îți dai voie să fii liber cu tine, să „zbori”, să te miști după placul tău, lucru de care nu ți se pare că ai fi capabil în restul vieții, unde te apasă problemele și datoriile.
Pictura
Stai jos, relaxează-te și lasă-ți mâinile să se miște. Nu contează ce iese, nici măcar nu contează ca pe hârtie să apară ceva „coerent”. Pictura e ceva ce făceam des când eram copii, dar acum, nu mai avem nici timpul necesar și nici nu mai pare o îndeletnicire potrivită pentru vârstă. Și e păcat pentru că pictura calmează nervii și îți oferă o cale de a-ți exprima cele mai ascunse sentimente într-un mod creativ.
Pictura, la fel ca și celelalte activități de mai sus sporește creativitatea. Nu-ți propui să iasă un Van Gogh, dar înconjurându-te de culori și intrând în mod constant în legătură cu latura asta artistică, îi dai voie automat imaginației tale să înflorească.
Discussion about this post