La parada dedicată zilei de 1 decembrie din acest an au asistat Şeful Statului, Klaus Iohannis, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, Preşedintele Senatului, Teodor Meleșcanu, foşti preşedinţi, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Finanţelor, Florin Cîțu, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.
A fost manifestarea cu nivelul cel mai ridicat din ţară, dedicată Întregirii României. Au defilat peste 4.000 de militari, dintre care 500 militari din peste 20 de ţări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave.
În fruntea detaşamentelor pe jos s-a aflat General-maior Corneliu Postu, Director al Statului Major al Apărării, urmat de stindardele de identificare și de drapelele istorice.
Tradiția Militară a defilat imediat după detașamentele militarilor activi
Imediat după acestea, a defilat detaşamentul ATM.
Blocul de paradă ATM, format din 37 de oameni “cu suflete de militari”, a prezentat elemente inedite, precum port-drapelul, care a purtat uniforma Regimentului 1 Grăniceri, cu coif cu ţui, două grupe echipate cu harnaşament şi cartuşiere textile britanice şi pălărie tip “alpini”, precum unităţile de vânători şi vânători de munte în campania începută în toamna anului 1918.
Toţi ceilalţi membri ai blocului de paradă ATM au purtat căşti Adrian, cu excepţia celor 2 comandanți de grupă, cu capele model 1881. Aceştia au fost poziționați în dreapta rândului unu al subunității lor, conform uzanței de acum un secol. Purtătorul puştii-mitralieră CSRG / Gladiator „Chauchat” s-a aflat în ultimul rând al formaţiei.
Nivel ridicat de instrucție al componenților ATM
Pe parcursul defilării, detaşamentul ATM a putut da măsura nivelului său de instrucţie, a zecilor zile de antrenamente intense efectuate peste an, având o prestaţie exemplară. După ieşirea din Piaţa Arcului de Triumf, reconstituitorii de la ATM au cântat marşuri autentice de acum un secol.
Pe întregul parcurs până la Piaţeta Regelui custozii tradiţiilor militare de la ATM au fost aplaudaţi şi ovaţionaţi, constituind o autentică aducere la viaţă a istoriei militare, de care românii se pot mândri.
După terminarea Paradei, detaşamentul ATM s-a întors la Arcul de Triumf pentru a face o scurtă demonstrație de reconstituire istorico-militară. Apoi, coloana ATM s-a deplasat la Palatul Elisabeta şi la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, unde a făcut o detaliată demonstraţie de reconstituire istorico-militară, ce a cuprins explicaţii despre echipament, mânuiri de armă, ceremonialuri militare, şi exerciţii tactice. Numeroşii vizitatori, români şi străini, au apreciat foarte mult recursul la istoria militară în mediul ce reprezintă locurile din care proveniseră eroii români de acum o sută de ani.
Discussion about this post