Acest summit este o aniversare încordată, marcată de tensiuni și schimburi de replici între Macron, Trump și Erdogan.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi că Turcia lucrează uneori cu intermediari ai grupării Statul Islamic, reproşându-i că luptă în prezent împotriva kurzilor aliaţi ai coaliţiei internaţionale din Siria împotriva jihadiştilor.
„Duşmanul comun sunt astăzi grupurile teroriste. Îmi pare rău să spun, dar nu avem aceeaşi definiţie privind terorismul în jurul mesei”, a spus preşedintele francez în cadrul unei conferinţe de presă alături de Donald Trump.
„Când mă uit la Turcia, văd că luptă în prezent împotriva celor care au luptat alături de noi. Şi uneori lucrează cu intermediari ai SI”, a declarat Macron presei cu puţin timp înainte de începerea summitului NATO de la Londra.
Trump, către Macron, la summitul NATO: Vrei nişte luptători ISIS?
Tot aici, pe aceeași temă, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron şi omologul său american, Donald Trump, au avut marţi, la Londra, o discuţie în contradictoriu privind lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic şi în privinţa repatrierii cetăţenilor europeni care au luptat în Siria şi Irak, potrivit Politico.
”Să fim serioși!”, a replicat Macron, adăugând că acei luptători ai SI, originari din Europa, sunt doar ”o mică parte a problemei în ansamblul său”, referindu-se la problema reprezentată de islamiști.
Această întâlnire a fost impulsionată de evenimentele recente din nord-estul Siriei, preşedintele francez Emmanuel Macron stârnind o furtună de controverse prin remarca sa potrivit căreia NATO se află „în moarte cerebrală.” Alţi lideri, printre care cel mai notabil a fost cancelarul german Angela Merkel, s-au distanţat de aceste comentarii.
Statele estice europene, membre NATO, un vis devenit realitate
Ieri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a ținut un discurs în fața reprezentanților țărilor aliate, primul în această nouă calitate.
„Provin din România și am fost suficient de norocos să fiu primul secretar general adjunct al NATO reprezentând un aliat nou. O regiune, țara mea și milioane și milioane de europeni care am fost separați de familia noastră naturală de comunism.
Cine și-ar fi imaginat că după 30 de ani, regiunea noastră va fi parte completă a lumii occidentale, membri ai NATO și ai Uniunii Europene. Uneori cred că trăiesc un vis.
Când cineva vine și ne spune să alegem între Europa și America, le voi spune că nu pot face asta, pentru că Europa și America de Nord sunt două fețe ale aceleiași monede. Nu ne puneți să alegem, pentru că întotdeauna alegem securitatea.”, a spus Mircea Geoană, apreciind extinderea NATO în estul Europei, dar și atenția pe care o acordă vechii aliați celor mai noi state care au aderat.
Ziua de marți s-a încheiat cu recepția oferită de către Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a în onoarea șefilor de stat și de guvern participanți la Reuniunea NATO, la Palatul Buckingham, Londra, iar ulterior la recepția informală oferită de către Prim-ministrul Marii Britanii și Irlandei de Nord, domnul Boris Johnson, în onoarea șefilor de stat și de guvern participanți la Reuniunea NATO, care a avut loc la 10 Downing Street, Londra.
Discussion about this post