Premierul Ludovic Orban a anunțat în ședința de guvern de azi că executivul pe care îl conduce își va asuma răspunderea în Parlament pe două pachete de legi, fapt ce ar putea duce la căderea cabinetului.
Prima angajare a răspunderii va fi pe legile justiției, a spus Orban, precizând că e vorba de ”prorogare a termenelor cuprinse în legile justiției, privitoare la pensionarea anticipată a magistraților, la trecerea de la complete de 2 la complete de 3 și, de asemenea, prorogarea termenului de intrare în vigoare a măririi vechimii necesare pentru intrarea în magistratură de la 2 la 4 ani”.
Pe de altă parte, Orban a anunțat asumarea și pe legea plafoanelor bugetare – cu scopul finalizării bugetului până la finele anului! ”Știți foarte bine că a existat o speță la CCR, în care s-a spus foarte clar că legea bugetului de stat nu poate fi dezbătută și aprobată fără să fie aprobată anterior legea plafoanelor”, a precizat Orban.
Potrivit Sputnik Romania, planul lui Orban prezinta doua mari probleme:
Prima este o insuficientă consultare a partenerilor sociali și a asociațiilor din domeniu (în cazul Justiției) – ba chiar greu de imaginat cum se va face asta în cazul Bugetului și a Bugetului asigurărilor sociale!
– A doua se referă la o eventuală moțiune, care ar duce la căderea Guvernului, chiar pe o lege care afectează Bugetul, deci ar pune în pericol grav și următorul Guvern – pus în fața unei sarcini imposibile, de a trimite în Parlament un Buget.
În această situație, apare ca posibilă o tentativă mascată de a forța căderea guvernului, astfel încât să avem alegeri anticipate în prima jumătate a anului viitor, cel mai probabil în luna iunie.
Ipoteza a fost confirmată în cursul acestei seri de Antena 3, care citează surse din conducerea PNL.
„Ştiţi bine dorinţa exprimată public, în mod repetat, de preşedintele Klaus Iohannis, cea de organizare a unor alegeri anticipate, iar investirea acestui Guvern să aibă un caracter provizoiru. Preşedintele şi premierul Orban au spus la unison că se vor declanşa alegeri anticipate. (..)Dacă s-a luat această decizie, ca în martie să fie declanşată procedura pentru alegeri anticipate, ei bine, obiectivul este ca în luna iunie să avem alegeri parlamentare anticipate împreună cu alegerile locale şi chestiunea asta se va întâmpla în două tururi de scrutin”, a declarat jurnalistul Radu Tudor.
Problema organizării alegerilor locale în două tururi este și în atenția UDMR, care se opune ferm acestui demers. Liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, declara vineri că, în cazul în care cabinetul Orban va da o ordonanță de urgență pentru organizarea alegerilor locale în două tururi, formațiunea sa ar sprijini o moțiune de cenzură contra cabinetului Orban, chiar și în situația în care printr-un astfel de gest s-ar ajunge la alegeri parlamentare anticipate.
Discussion about this post