O zi istorică pentru Statele Unite, cel puțin așa titrează presa mainstream știrile privind votul care are loc astăzi la Washington privind demararea procesului de demitere a președintelui Donald Trump. În realitate, vorbim mai degrabă de o operațiune de campanie electorală montată de democrați, șansele ca Trump să fie cu adevărat îndepărtat din funcție fiind minime.
Trump este al treilea președinte american supus acestei proceduri, după Andrew Jackson și Bill Clinton, care însă, în final, nu au fost demiși și se bucură de deplinul respect acordat foștilor lideri de la Casa Albă.
Dezbaterea din Camera Reprezentanților se anunță una maraton, peste șase ore de discuții, la capătul cărora foarte probabil se va vota pentru demitere, căci democrații dețin majoritatea.
Indiferent de câte ori veți vedea acest titlu prin presă, asta nu înseamnă practic nimic, căci procesul efectiv are loc în Senat, unde majoritatea o au republicanii, astfel că, indiferent ce se va discuta în următoarele săptămâni, este greu de crezut că democrații ar putea să obțină o majoritate de două treimi pentru a-l da efectiv afară pe președinte.
Potrivit „New York Times”, republicanii doresc un proces scurt în Senat, la capătul căruia Trump să fie achitat, deși președintele ar fi preferat un proces cu mulți martori pentru a-și dovedi nevinovăția în mod concludent.
Despre acuzațiile aduse liderului american aproape că nu merită discutat – un eventual abuz de putere, folosindu-se de funcția sa pentru a presa autoritățile ucrainene să cerceteze faptele de corupție comise în această țară de fostul vicepreședinte democrat și posibil candidat la alegerile de anul viitor, Joe Biden. Trump spune că n-a greșit cu nimic, republicanii spun că democrații sunt cei care comit un abuz de putere prin declanșarea acestei proceduri, iar propagandiștii de stânga ațâță electoratul fidel, de tip #rezist, cu ideea că în sfârșit îl vor vedea pe Trump făcându-și valizele și eliberând Biroul Oval.
Dincolo de uriașul circ mediatic, lucrurile nu stau chiar așa de rău pentru Trump. Sondajele arată că procentul celor mulțumiți de prestația sa este… în creștere, iar numărul celor favorabili demiterii.. în scădere, cifre date chiar de CNN, dușmani de moarte ai lui Trump. Mai mult, președintele a folosit din plin acest scandal pentru a se plânge pe rețelele sociale și la mitinguri electorale că este victima unei nedreptăți odioase. Chiar în ziua în care Camera dezbate soarta sa, Trump are programat un miting electoral, la care nu doar că se va victimiza, dar va și profita pentru a aduce în discuție corupția familiei Biden. Un subiect de altfel foarte important, pentru că și în acest caz vorbim de folosirea unei funcții publice, aceea de vicepreședinte, pentru a pune la cale fel de fel de afaceri, nu doar în Ucraina, căci în acest scandal s-a vehiculat și numele României. Deloc surprinzător, presa mainstream nu se arată deloc interesată să afle adevărul despre afacerile familiei Biden.
Mulți analiști au atras atenția că acestă procedură s-ar putea întoarce spectaculos împotriva democraților. De altfel, liderul majorității democrate din Cameră, Nancy Pelosi, a fost destul de reticentă în privința demarării procedurii, ea cedând însă la insistențele aripii radicale.
Procesul din Senat ar urma să înceapă undeva în ianuarie, cam tot atunci când trebuie să înceapă procedurile de găsire a unui candidat democrat la președinție. Aici găsim și cheia întregului circ cu demiterea lui Trump – democrații nu au deocamdată niciun candidat suficient de puternic pentru a se bate cu Trump în alegerile din noiembrie anul viitor. Altfel spus, Trump este deja în campanie, pe când democrații bâjbâie în căutarea unui candidat.
P.S. – Chiar dacă, prin absurd, Trump ar fi scos din Biroul Oval, nu e ca și cum ar veni democrații la putere, căci locul său ar fi luat de vicepreședintele Mike Pence, un republican cu vederi destul de conservatoare.
Discussion about this post