Premierul Ludovic Orban își va da demisia la începutul lunii februarie pentru a deschide astfel calea pentru organizarea de alegeri anticipate. Anunțul-bombă a fost făcut de prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan într-o intervenție televizată.
„În aprilie cel târziu vor fi alegeri anticipate”, a declarat Rareș Bogdan, adăugând că premierul este cel care va face anunțul oficial.
”Nu vreau să fac eu anunțul, premierul este cel care trebuie să facă acest anunț, premierul României va face acest anunț”, a spus Rareș Bogdan.
Potrivit acestuia, liberalii mai au nevoie de 24 de voturi în Parlament pentru a-și duce la îndeplinire proiectul.
Rareș Bogdan a mai afirmat că președintele Klaus Iohannis n-a spus întâmplător ”Ludovic I”, n-a fost doar un joc de cuvinte, ci acest lucru a însemnat că Ludovic Orban va fi desemnat din nou premier al guvernului rezultat din alegeri, liberalii părând siguri în acest moment că vor și câștiga viitorul scrutin.
Un rol important în declanșarea anticipatelor îl are sprijinul UDMR, Rareș Bogdan afirmând că demersul este susținut, cel puțin în acest moment, de Kelemen Hunor.
Anunțul liderului liberal spulberă orice iluzie că va urma o perioadă de stabilitate politică și economică în țară. Pe de altă parte, ar fi interesant de știut de ce s-a grăbit Rareș Bogdan să arunce această informație pe piață, pentru ca mai apoi să spună că de fapt este treaba premierului să facă astfel de declarații. Modul în care s-a făcut anunț duce la ideea că se pune presiune pe premierul Orban, cel mai probabil dinspre Palatul Cotroceni.
La cât de prost a demarat guvernul Orban nu ar fi de mirare ca președintele Iohannis să forțeze anticipatele atâta vreme cât mai poate spera la o victorie a liberalilor. Dacă ar fi să aștepte alegerile generale programate în mod normal spre sfârșitul anului viitor, există riscul ca sprijinul pentru PNL să se erodeze într-atât încât guvernarea să se întoarcă la PSD.
În schimb, Rareș Bogdan nu a explicat cum anume se va ajunge la anticipate. Chiar dacă Ludovic Orban își dă demisia, potrivit Constituției, este nevoie ca Parlamentul să respingă de două ori un nou cabinet.
Discussion about this post