În timp ce autoritățile din țări precum Statele Unite și Australia au lansat campanii menite a convinge populația că tehnologia 5G nu prezintă riscuri, oamenii de știință atrag atenția că există sute de studii privind efectele nocive ale acestor radiații, pe care guvernele preferă să le ignore.
„Este datoria noastră morală să informăm marele public despre riscurile pentru sănătate ale acestor radiații, așa cum au fost ele expuse în studii științifice publicate în reviste de specialitate serioase”, spune doctorul Joel Moskowitz, director al Centrului pentru sănătatea familiei de la Universitatea Berkeley, California.
„Numeroase studii științifice recente arată că radiațiile electromagnetice neionizate afectează organismele vii la niveluri mult mai mici decât cele prevăzute de standardele în vigoare. Efectele includ risc sporit de cancer, stres celular, creșterea numărului de radicali liberi, tulburări genetice, probleme ale sistemului reproducător, deficiențe de memorie și învățare, probleme neurologice și un impact negativ asupra stării de bine a populației. Efectele nocive afectează nu doar specia umană, căci din ce în ce mai multe studii arată că radiațiile sunt dăunătoare asupra plantelor și animalelor.”
Moskowitz critică decizia Comisiei federale pentru comunicații (FCC) din SUA, care a refuzat recent să actualizeze standardele de măsurare a radiațiilor admisibile.
„FCC a adoptat aceste limite pe baza unor studii din anii 1980, însă de atunci încoace, peste 500 de studii au evidențiat efectele nocive pentru sănătate ale radiațiilor de acest tip”, spune doctorul american.
Referindu-se în mod explicit la pericolele tehnologiei 5G, Moskowitz subliniază faptul că acestea folosesc unde ultra-scurte, motiv pentru care este necesară amplasarea de baze, repetitoare și antene la distanță mică, de doar câteva sute de metri, unele de celelalte. Această particularitate generează o saturație mai mare a câmpurilor electromagnetice și o creștere a radiaților comparativ cu tehnologiile folosite până acum în domeniul comunicațiilor.
Discussion about this post