Duminică seara, pe 5 ianuarie, s-a ținut ceremonia anuală de decernare a Globurilor de Aur, eveniment menit să marcheze cele mai reușite performanțe și filme din ultimul an, și deși tot evenimentul a fost mai degrabă o paradă de vedete (cam trecute) urlându-și părerile progresisto-liberale în stânga și-n dreapta, el a avut un mare absent, anume actorul australian Russel Crowe.
Actorul în vârstă de 55 ani, cunoscut pentru filme precum „Gladiatorul” sau „O minte sclipitoare”, a lipsit de la ceremonie, explicând că e ocupat „apărânu-și familia de incendii”, referindu-se, desigur, la valul de focuri ce a lovit o bună bucată din continentul australian.
Crowe, care a primit de altfel premiul pentru Cel Mai Bun Actor într-un Mini-Serial, a transmis un mesaj de mulțumire. Nu unul tradițional de genul „mulțumesc nevestei și agentului și bla bla bla”, ci unul în care abia dacă face referire la premiul primit.
„Fiți fără îndoială,” începe mesajul lui Crowe, recitat de o Jennifer Aniston aproape-n lacrimi, „Tragedia care are loc în Australia e din cauza schimbării climatice. Trebuie să acționăm bazându-ne pe știință, să ne mutăm atenția asupra surselor de energie ecologice și reutilizabile și să ne respectăm planeta pentru locul incredibil și unic care este.”
Da, sună oarecum… greoi și banal. Și nu, nu e traducerea, e chiar Russel Crowe.
Acuma, întrebarea e dacă tot te doare atâta de planeta noastră unică și de incendiile într-adevăr teribile din Australia, de ce ai minți? Cum îndrăznești să glumești cu așa subiecte grele?
Pentru că ulterior, s-a aflat că de fapt zona din Australia unde trăiește celebrul actor nu are parte de incendii și de fapt, familia lui nu e în vreun pericol iminent, așa cum ne-a lăsat dânsul să credem.
Atât de disperat să fii? Înțeleg că e omul la o vârstă, vede și el că e cam trecut și se chinuie să se mențină relevant, dar chiar așa, să te folosești fără rușine de o tragedie ca să-ți justifici tu absența de la niște premii irelevante? Rușinos.
Însă Crowe nu e primul și nici ultimul dintre actorii care încearcă să-și crească faima și să-și strecoare numele în presă devenind pseudo-activiști pentru criza climatică, încălzirea globală și alte asemenea. Joaquin Phoenix, premiat pentru rolul de excepție din „Joker”, s-a bucurat că meniul de la Globuri era în întregime vegan și a și zis că poartă același costum la toate evenimentele de genul din perioada asta. Vă dați seama, un „erou”, așa cum l-a numit creatoarea costumului, Stella McCartney. Bine, după considerentele astea, cu toții suntem pe picior cu Maica Tereza – eu una port aceiași blugi de ani buni deja.
Dar revenind la Crowe. Într-adevăr, Site-ul „Fires Near Me” care monitorizează incendiile din zona New South Wales, Australia, arată că au fost ceva incendii pe lângă reședința lui Crowe în noiembrie anul trecut, moment în care echipajele de pompieri s-au grăbit să stingă focul la casa lui Crowe, ignorând pe față casele „oamenilor normali” care erau chiar în condiții mai grave.
Cât de rupt de realitate să fii să minți despre așa ceva și să te și consideri mare erou împotriva încălzirii globale?
Discussion about this post