S-a intrat în linie dreaptă pentru alegerile anticipate odată cu decizia premierului Orban de asumare a răspunderii guvernului pentru organizarea alegerilor locale în două tururi. Partidul Social-Democrat a reacționat rapid anunțând că va depune moțiune de cenzură, cu sprijinul UDMR. Într-o societate normală, partidul de guvernământ ar fi indignat de depunerea unei moțiuni de cenzură, însă liberalii pe asta și mizează – căderea propriului guvern, intrarea în criză și, în final, alegeri anticipate.
Marea necunoscută este cum ar putea trece moțiunea – PSD și UDMR nu dispun decât de 228 din cele 233 de voturi necesare, iar restul partidelor parlamentare și-au anunțat sprijinul pentru decizia guvernului. Cine va „trăda”? Cine va fi împins discret să asigure PSD voturile pentru căderea guvernului?
Social-democrații au explicat ce se ascunde în spatele manevrelor liberale (orchestrate de la Cotroceni) – PNL speră să obțină voturile fraierilor cât mai repede, pentru a nu trebui să dea socoteală pentru anularea unor măsuri sociale așteptate de populație.
„ANTICIPATELE SUNT CEA MAI MARE CAPCANĂ a PNL pentru alegători!
Nu vor să dea socoteală pentru anularea unor măsuri sociale adoptate de PSD. Vor doar să obțină votul cetățenilor înainte de termenele la care ar trebui să aplice aceste măsuri: vor alegeri înainte de 1 septembrie, când ar trebui să majoreze punctul de pensie cu 40% și să crească salariile profesorilor (care nici nu sunt prinse în buget!), și înainte de 1 iulie, când au amânat plata alocațiilor dublate pentru copii (deși au bani în buget să le plătească chiar din acest moment!)”, se spune intr-o postare pe contul oficial al PSD.
Pe de altă parte, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi că liberalii și-au făcut un calcul greșit în ideea că Parlamentul va respinge succesiv două echipe guvernamentale, singura posibilitate legală pentru dizolvarea legislativului și organizarea anticipatelor.
Potrivit lui Ciolacu, PSD va încerca la rândul său formarea unei majorități și va susține un premier care să nu fie membru PSD. După câștigarea alegerilor, Klaus Ioahnnis amenința că nu va mai numi niciodată un premier PSD, ceea ce, fie vorba între noi, este o încălcare a legii.
Interesant de văzut ce se va întâmpla dacă social-democrații reușesc alcătuirea unei alte majorități parlamentare și îi prezintă lui Iohannis o nouă formulă de guvernare. Respingând o astfel de variantă, Iohannis nu ar face altceva decât să dea o nouă dovadă că tratează România ca pe o moșie personală pe care o administrează după bunul plac.
Discussion about this post