Președintele Klaus Iohnnis a anunțat convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară în perioada 27-31 ianuarie, pentru a se discuta asumarea răspunderii Guvernului pe legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Guvernul Orban a trimis luni dimineață la Parlament documentul privind modificarea sistemului la alegerile locale, mișcare considerată de analiști primul pas spre a forța alegeri generale anticipate prin crearea unei false crize politice.
Pasul următor în declanșarea crizei este moțiunea de cenzură a PSD. Liberalii se bazează pe acest demers, întrucât, ca singura forță de opoziție, social-democrații sunt practic obligați să taxeze inițiativa PNL de a modifica legislația electorală fără dezbatere și cu mai puțin de șase luni înainte de data scrutinului, fapt ce contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția.
„PSD va depune o moțiune de cenzură, se va axa nu doar pe sancționarea unui abuz al guvernului (cu alegerea primarilor in doua tururi) ci și pe necesitatea demiterii ca urmare a proastei guvernări”, a anunțat Lia Olguța Vasilescu după ședința conducerii PSD. „De la investire, Guvernul s-a împrumut cu 20 de miliarde de lei fără sa fie direcționați spre investiții, șantierele de autostrăzi sunt subfinanțate, se taie programele de sprijin pentru IMM-uri și fermieri introduse de guvernarea PSD”, a mai spus Olguța Vasilescu.
Social-democrații au asigurat sprijinul UDMR la moțiunea de cenzură și au lansat apelul la negocieri și cu alte formațiuni. Cine s-ar mai putea ralia demersului PSD nu este clar deocamdată. Liderul Pro România, Victor Ponta, s-a arătat extrem de critic față de inițiativa liberală, pe care a numit-o o „scamatorie politică”. Ponta a reamintit faptul că, pe vremea când nu era premier, Ludovic Orban considera profund nedemocratic acest mod de a guverna prin asumarea răspunderii.
De la critica pe rețelele sociale până la votul în Parlament e însă cale lungă, iar, pentru moment, Victor Ponta nu pare dispus să susțină moțiunea anunțată de PSD.
În ceea ce privește, planul PSD privind un guvern de uniune națională în eventualitatea căderii cabinetului Orban, președintele Klaus Iohannis a declarat în această dimineață că nu se pune problema să renunțe la „guvernul meu”.
„Eu îmi doresc un Guvern liberal și variantele sunt, fie anticipatele, fie Guvern liberal. Orice altă variantă, cel puțin pentru mine, nu intră în discuție”, a spus președintele, ignorând faptul că discută despre o țară și un popor, nu despre moșia personală.
Discussion about this post