Pentru că de ce nu?
În cea mai recentă încercare de a demonstra cât de toleranți și feminiști sunt, faimoasa companie Warner Bros cochetează cu ideea de a-l transforma pe Willy Wonka în femeie. Celebrul ciocolatier a marcat copilăriile a milioane de oameni, atât prin interpretarea lui Johnny Depp din 2005, în filmul Charile și Fabrica de Ciocolată, cât și în irepetabilul Willy Wonka și Fabrica de Ciocolată din 1971, considerat de mulți rolul vieții actorului Gene Wilder.
Povestea, deja bine-cunoscută, a fost scrisă de unul din cei mai iubiți autori pentru copii, britanicul Roald Dahl, și urmărește aventurile unui băiețel dintr-o familie săracă, Charlie Bucket, care în ciuda tuturor așteptărilor, câștigă un bilet de aur pentru a vizita faimoasa Fabrică de Ciocolată a excentricului Willy Wonka.
E o poveste spusă deja de două ori extrem de bine, în interpretări excelente, cu regii excelente de fiecare dată. E o poveste pe care majoritatea lumii o cunoaște deja și dacă nu o cunoaște, are cu siguranță de unde să o afle.
Așa că Warner Bros au fost deștepți. După ce au obținut drepturi de autor asupra personajului, nu și-au propus să refacă aceeași poveste obosită. În schimb, au decis să facă un prequel, un film care să spună povestea lui Willy Wonka înainte de a fonda fabrica de ciocolată.
Ce-i drept, tot farmecul excentricului ciocolatier e că îți oferă anumite detalii așa cum sunt, nu-ți explică ce și cum ci pur și simplu te obligă să accepți că așa stau lucrurile. Noul film se presupune să spună povestea întâlnirii sale cu faimoșii Oompa Loompa. În adaptarea lui Tim Burton din 2005, există deja o scenă scurtă de genul flashback care îți dă câteva detalii despre cum i-a descoperit Wonka și adevărul e că nici nu ai nevoie de mai mult.
Poate tu nu, dar compania Warner Bros are nevoie de bănuți și în loc să găsească o poveste nouă, se întorc iar și iar la aceleași trei filme de succes de pe vremea bunicilor. Și ca să fie treaba treabă, umblă zvonuri cum că Willy Wonka ar putea fi jucat de o femeie „pentru a-i da filmului o interpretare mai proaspătă, mai modernă”. Și pentru a nu le călca pe degete pe feministele turbate care latră pe la colțurile Hollywood-ului. Îți dai seama, cât sexism, un bărbat să fie jucat de un bărbat…
Zvonurile încă nu au fost confirmate, dar într-o epocă în care Dr Who și James Bond sunt femei (de culoare, bineînțeles), nu te miră nimic.
Și ce e cel mai deranjant despre aceste interpretări „nemaivăzute” e că ele doar se prefac a fi feministe. Dar singurul lucru pe care ni-l transmit e că o femeie cam atâta poate, chiar și în ziua de azi, să facă și ea la mâna a doua un rol deja fumat de un bărbat. Ca femeie, nu am simțit niciodată nevoia să văd un personaj puternic masculin interpretat de o tipă, ci am vrut să văd mai multe personaje puternice feminine. Scenariștii de la Hollywood nu par să înteleagă ce înseamnă asta, sau cine știe, poate femeile nu se vând la fel de bine în epoca feminismului, așa că de-aia simt ei nevoia să refolosească roluri făcute celebre de bărbați.
Discussion about this post