Deși se vaită pe la toate colțurile cum guvernul a fost dat jos de o „majoritate toxică”, liderul PNL Ludovic Orban a ieșit încântat de la Parlament. Primul pas pe drumul spre anticipate a fost făcut, planul copt împreună cu Klaus Iohannis s-a pus în mișcare.
Cum-necum, avem o criză politică, iar locatarul de la Cotroceni este cel care trebuie să medieze și să asigure formarea unui nou guvern și aici este marea problemă. Iohannis vrea și el anticipate, iar ce se întâmplă cu țara în timpul crizei guvernamentale, o lună-două, chiar nu-l interesează, prin urmare va face tot posibilul să nu se poată forma un nou cabinet, ca să poată dizolva odată Parlamentul.
Singura piedică în realizarea acestei strategii de a acapara puterea cât mai solid și pe termen lung este o cărticică ce zace printr-un sertar al biroului de la Cotroceni, pe care scrie Constituția României. Pe care a jurat s-o respecte, mă rog, a jurat e un fel de-a spune că nici în primul mandat nu s-a sinchisit de ce zice acolo că trebuie să facă.
Votul de la moțiune a arătat existența unui noi majorități. Era nevoie de 233 de voturi pentru a dărâma guvernul, dar PSD, împreună cu UDMR și reprezentanți ai Pro România și ALDE, au strâns 261 de voturi. O majoritate destul de solidă, am zice.
Într-o țară normală cu adevărat, președintele ar trebui să încredințeze PSD mandatul pentru formarea unui nou guvern, fiind principalul politic reprezentat în Parlament, fie că îi place sau nu lui Iohannis.
Evident, președintele nu o va face, a declarat de multe ori că niciodată nu mai numește un premier PSD, de parcă țara ar fi moșia lui personală. Propagandiștii puterii acreditează ideea că Iohannis ar intenționa să-l desemneze de două ori la rând tot pe Ludovic Orban ca premier. Constituția probabil nu-i interzice acest lucru, dar în mod evident ar fi o bătaie de joc la adresa democrației. După cum bine spunea analistul Ion Cristoiu, Iohannis și-a făcut un obicei din a trata Constituția României ca pe o „târfă ieftină” .
În acest moment, totul depinde de abilitatea liderului PSD Marcel Ciolacu de a veni cu o strategie proprie pentru a contracara obstrucțiile prezidențiale. Ziua de azi a fost un mare succes pentru Marcel Ciolacu, iar faptul că imediat după vot a intrat în ședință cu liderul Pro România, Victor Ponta, pentru a găsi un candidat comun la funcția de premier este iarăși un semn bun.
Surse din interiorul PSD, citate de presa, afirmă că social-democrații iau în discuție și alte măsuri pentru a bloca alegerile anticipate. Printre acestea figurează adoptarea unui declarații a Parlamentului privind formarea unei noi majorități și susținerea unui premier sau, de ce nu, intrarea în grevă parlamentară.
Discussion about this post