Prima zi de audieri pentru miniştrii Cabinetului Orban Il în Parlament s-a încheiat cu avize negative pentru Florin Cîţu, Costel Alexe, Marcel Vela, singurul avizat pozitiv fiind ministrul Apărării Nicolae Ciucă .
Avizul comisiilor este consultativ. Miniştrii Guvernului Orban II sunt programaţi la audieri în comisiile de specialitate, până miercuri, votul de învestitură fiind programat în 24 februarie.
Premierul Ludovic Orban a declarat luni că liberalii nu sunt interesaţi de votul pe care îl vor primi miniştrii propuşi în urma audierilor din comisii, precizând acest vot este viciat de lipsa de reprezentativitate a actualului Parlament faţă de opţiunile actuale ale cetăţenilor.
Premierul le-a transmis miniștrilor că nu trebuie să le pese ”de votul efectiv”
La şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, premierul propus Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor să fie “la înălţime” la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.
“Vreau să vă readuc aminte că săptămâna viitoare, luni, marţi şi miercuri, sunt programate audierile în comisii. (…) Vreau să fiţi la înălţime, avem trei luni de mandat în care am reparat multe din stricăciunile provocate de guvernările habarniste şi rău intenţionate PSD timp de trei ani de zile. Avem cu ce ne prezenta în faţa comisiilor, nu trebuie să vă pese de votul efectiv, că nu ne judecă parlamentarii născuţi din pixul lui Dragnea, pesedişti sau de alte culori. Acolo important e – audierile vor fi publice – să arătaţi foarte clar ce aţi găsit, ce prostii au făcut cei de dinaintea noastră, cum am reparat ce am putut repara şi, mai ales, care e viziunea noastră şi soluţiile pentru rezolvarea fiecărei probleme”, a spus Ludovic Orban.
Bășcalie și dezinteres de la toți cei implicați în procesul învestirii Guvernului Orban 2
Cu toate acestea, audierile nu au fost lipsite de scandal. Florin Cîțu, ministrul desemnat al Finanțelor, a fost ținta senatorilor PSD Daniel Zamfir și Eugen Teodorovici.
„Suntem într-o procedura unică de la Revoluție încoace. Suntem într-o procedura de neînvestitură a cabinetului, nu de învestitură. Așadar, întrebările legate de ce vrea să facă domnul ministru cred că sunt inutile, pentru că dumnealui nu vrea să continue la Ministerul Finanțelor”, a spus Daniel Zamfir.
Aleșii din Comisia de mediu au decis că Costel Alexe nu mai este capabil să conducă Ministerul Mediului, deși aceeași comisie i-a dat însă un aviz pozitiv la învestirea Guvernului Orban 1.
Costel Alexe a susținut, după audiere, că membrii comisiei nu au înțeles mesajul pe care a vrut să îl transmită. „Îmi exprim regretul că, deși le-am prezentat tot ce am găsit, tot ce am făcut în aceste trei luni și evident ce vom face în perioada următoare, nu au înțeles că este în beneficiul lor să aibă un ministru competent într-un guvern liberal care să le rezolve problemele. Am un singur regret, că nu pot apasă acel buton prin care să redau României acești trei ani pe care i-a pierdut sub guvernarea social-democrată”, a spus Alexe.
Marcel Vela le-a cere aleșilor din Comisie să nu îi ia apărarea, doarece se consideră „călit”. „Nu trebuie să îmi luați apărarea, dragi colegi. De 3 luni de zile, sunt călit”, a spus Vela, în timpul audierii.
Audierile vor continuă marți, cu Virgil Popescu, ministru propus la Economie, Cătălin Predoiu, propunerea pentru Justiție, Monica Anisie, propunerea la Educație.
Discussion about this post