În Salonul Alb al Palatului Elisabeta, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a primit pe Excelența Sa domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii la București. La întâlnire a participat Alteța Sa Regală Principele Radu.
Ambasadorul Zuckerman și-a început misiunea diplomatică în România în luna decembrie 2019.
Majestatea Sa și Principele Radu au purtat cu Excelența Sa un dialog pe teme legate de cooperarea româno-americană în domeniul economiei și educației, științelor și artelor, precum și despre acțiunile și contribuția țării noastre în plan internațional.
România și Statele Unite ale Americii au stabilit relații diplomatice acum 140 de ani, la 14 iunie 1880, în vremea Principelui Suveran Carol I și a Președintelui Rutherford B. Hayes.
Regele Mihai a primit la Palatul Elisabeta trimișii Statelor Unite ale Americii în anii 1944-1947. Majestatea Sa Margareta a ținut să arate ambasadorului Zuckerman încăperile istorice ale palatului, cu precădere Biroul Regal, Salonul Alb și Sala Regilor unde, s-au defășurat întâlniri care au marcat destinul României în secolul XX.
Adrian Zuckerman are origini în România
Viitorul ambasador s-a născut la București și vorbește limba română. Povestea lui începe cu cea a părinților săi, adolescenți în anii celui de-al doilea război mondial, ale căror familii au fost dizlocate și care au pierdut proprietăți, odată cu venirea comuniștilor la putere. În ciuda acestei situații vitrege și a antisemitismului, cei doi au făcut facultăți, devenind în cele din urmă unul cercetător la Universitatea din București și mama – cercetătoare în domeniul endocrinologiei. De dragul copilului lor, ei au decis să solicite imigrarea, suferind consecințele pierderii locurilor de muncă și alte privațiuni. Atunci când Adrian Zuckerman avea nouă ani, au primit aprobarea să părăsească țara, ajungând în America, în mai 1966, tatălui fiindu-i oferit postul de asistent universitar la prestigioasa școală de medicină a Universității Yale. Si așa a început visul american al familiei, care, într-un fel, închide acum cercul speranței cu numirea lui Adrian Zuckerman ca ambasador american în tara din care provine.
La audierile din Congres, ambasadorul a împărtășit nu doar că numirea este onoarea vieții lui, dar și că dorește să ajute România să-și elimine propriile obstacole în calea dezvoltării, în special corupția. Firește că mulți în spațiul politic din România speră ca, odată cu venirea lui Adrian Zuckerman, campania anti-corupție, una urmată cu insistență de Ambasada americană în ultimii ani, se va diminua. Este un calcul făcut de cei care cred că, în spiritul administrației Trump, țările vor fi judecate mai mult în functie de fidelitatea față de politicile Washingtonului si mai puțin cu referire la nivelul democrației sau al domniei legii.
Discussion about this post