Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a dat în judecată, la jumătatea lunii noiembrie 2019, 12 consilii locale din județul Constanța pentru că refuză să acorde burse școlare elevilor.
„Dreptul elevilor de a primi burse de merit, ajutor social, performanță sau studiu este stipulat de art. 82, alin. (1) din Legea educației naționale. Consiliile locale au obligația de a adopta o hotărâre prin care să aprobe numărul și cuantumul fiecărei burse în parte, ulterior aprobării unui buget în acest sens”, au transmis reprezentanții AEC.
Tribunalul Constanța a dat prima decizie în procesele intentate de AEC și a obligat Consiliul Local Cogealac să adopte o hotărâre prin care să fie stabilite cuantumul și numărul burselor care urmează să fie date elevilor din comună.
Apoi a venit și a doua decizie a judecătorilor, de data aceasta în procesul intentat Consiliului Local Medgidia. În acest caz, pe lângă faptul că judecătorii obligă Consiliul Local să dea burse elevilor pe viitor, magistrații au dispus acordarea acestora și retroactiv, pentru semestrul I al anului școlar 2019-2020.
„Obligă Consiliul Local Medgidia să emită o hotărâre de consiliu local prin care să fie stabilite cuantumul și numărul burselor școlare care urmează a fi acordate elevilor înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar de stat de pe raza administrativă a Municipiului Medigia în semestrul I al anului școlar 2019-2020″, se arată în soluția judecătorilor Tribunalului Constanța.
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Constanța.
Triunalul Constanța urmează, în perioada următoare, să se pronunțe și în celelalte zece procese intentate de Asociația Elevilor consiliilor locale care au refuzat să acorde burse de studiu elevilor.
O lege care generează inegalități între elevi
La începutul acestui an, președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul pentru modificarea Legii Educației prin care consiliile locale au fost obligate să acorde burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social elevilor din învățământul preuniversitar. Aceeași modificare stipulează că valoarea minimă a burselor se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului. Fostul premier Viorica Dăncilă a anunțat în septembrie că valoarea minimă a burselor va fi de 100 RON. La scurt timp după, am aflat că guvernul a aprobat un alt proiect, unul în care cuantumul minim „este cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019.” Astfel, autoritățile locale au fost obligate să ofere burse școlare, însă tot ele decid valoarea lor.
Primăriile au profitat de această ocazie pentru a-și face publicitate mincinoasă. În iunie, Primăria Sectorului 4 spunea că „autoritățile locale din Sectorul 4 au decis să acorde, în premieră, burse tuturor elevilor care, în anul școlar trecut, au obținut medii generale începând de la 8.50.” În comunicatul de presă cu titlul „Numărul elevilor care primesc burse în Sectorul 4 s-a triplat” au omis să menționeze că bugetul a rămas aproape la fel. Nici despre modificarea legii care îi obligă la aceste demersuri nu s-a spus nimic.
Astfel s-a ajuns ca, pentru unii elevi de performanță, granițele invizibile dintre sectoarele Bucureștiului să valoreze până la 950 de lei. Anul acesta, valoarea burselor școlare din capitală s-a stabilit în șase săli de ședință diferite din șase primării diferite, în șase sectoare diferite. Rezultatele hotărârilor au fost, de asemenea, diferite. De exemplu, un elev din sectorul 2 care a fost premiat la etapa națională a unei olimpiade primește o bursă lunară de 1000 de lei. În sectorul 4 același elev ar fi primit doar 50 de lei.
Discussion about this post