Episcopul Ignatie al Hușilor, unul dintre cei mai apreciați și respectați ierarhi ortodocși, critică măsurile excepționale anunțate de Patriarhia Română, în contextul isteriei cu coronavirusul.
”Dacă timp de peste două mii de ani Împărtășania a fost “medicamentul nemuririi” (Sfântul Ignatie Teoforul), în era coronavirusului a devenit medicamentul muririi. Ce metamorfozare secularistă!”, a spus Episcopul Igantie într-o postare pe o rețea de socializare.
Episcopul Hușilor nu este singurul care critică poziția secularistă adoptată de conducerea BOR, mulți credincioși declarându-se șocați de decizia Patriarhiei de a suspenda sărutarea icoanelor din biserică. De asemenea, Patriarhia a anunțat că persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin).
Nedumerirea credincioșilor provine de la faptul că astfel de măsuri nu sunt recomandate, de pildă, în sezonul de gripă obișnuită, iar coronavirusul nu este mai periculos decât gripa sezonieră.
Pe lângă faptul că, prin astfel de măsuri șocante, contribuie la alimentarea climatului de panică generală, Patriarhia nu face decât să cedeze în fața progresiștilor, care folosesc frecvent cutumele bisericești pentru a ataca religia. Chiar înainte de decizia Patriarhiei au apărut în spațiul public luări de poziție ale unor propagandiști care se bucurau cum vor muri „pupătorii de moaște” care sărută icoanele și se împărtășesc cu aceeași linguriță.
Ceea ce conducerea BOR ar fi trebuit să aibă în vedere este faptul că atacurile la adresa tradițiilor existente în Biserica Ortodoxă nu vizează nicicând sănătatea credincioșilor ori binele comun, ci fac parte din campania orchestrată de distrugere a religiei creștine în general.
Mai ales acum, într-un moment de isterie indusă, Biserica ar trebui să se gândească la rolul său de îndrumător spiritual și să liniștească populația, nu să o sperie și mai rău.
Discussion about this post