Poliţia greacă a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a respinge sutele de migranţi care au încercat să traverseze duminică graniţa dinspre Turcia, în a doua zi consecutivă de confruntări la trecerea de frontieră din nord-estul Greciei, potrivit Reuters.
Cel puţin 500 de oameni au ajuns pe mare duminică dimineaţă în insulele greceşti Lesbos, Chios şi Samos, din apropierea coastei turceşti. Martorii au relatat că au existat grupuri de până la 30 de persoane, inclusiv o mamă afgană cu un copil de cinci zile, care au traversat râul Evro.
Înfruntările au avut loc mai târziu în apropiere de oraşul Kastanies, după ce poliţia a sporit securitatea în zonă. O sursă guvernamentală elenă a spus că unii dintre migranţi, împiedicaţi să traverseze graniţa, au aruncat, de asemenea, cu bare de metal şi canistre de gaz lacrimogen în poliţiştii greci.
Turcia a declarat joi că nu va mai împiedica sute de mii de solicitanţi de azil de pe teritoriul său să ajungă în Europa, destinaţia preferată, în ciuda angajamentului de a face acest lucru în cadrul unui acord încheiat cu Uniunea Europeană în 2016.
Declaraţia a fost făcută în anticiparea sosirii refugiaţilor din regiunea Idlib din Siria, unde aproape un milion de oameni şi-au părăsit locuinţele pentru a fugi din calea războiului dintre forţele guvernamentale siriene, ajutate de Rusia, şi rebelii susţinuţi de Turcia. Poliţia turcă, paza de coastă şi oficialii forţelor de securitate de la graniţă ale Turciei au primit ordin să nu intervină.
Atac asupra „tuturor ţintelor cunoscute ale regimului”
Joi seară au fost ucişi într-un raid de bombardament al aviaţiei siriene executat în provincia Idlib din nordul Siriei cel puţin 33 de militari turci, alţi 36 fiind răniţi. Ankara a făcut responsabil guvernul sirian pentru aceste pierderi şi a ordonat atacuri asupra „tuturor ţintelor regimului” din Damasc, care vor fi supuse unor tiruri cu rachete lansate de la sol şi din aer, după cum a comunicat oficial guvernul turc.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, SUA şi aliaţi occidentali au solicitat în marja unei reuniuni a Consiliului de Securitate consacrate situaţiei din Siria încetarea de urgenţă a focului. Influentul senator american Lindsey Graham a cerut în plus interzicerea tuturor zborurilor deasupra provinciei Idlib. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a afirmat că Washingtonul se află de partea Turciei, ţară aliată în cadrul NATO, şi a cerut încetarea de îndată a ofensivei lansate de regimul Assad, Rusia şi formaţiuni de luptă sprijinite de Iran. Aceeaşi sursă a informat că se analizează diverse opţiuni pentru a se stabili în ce mod poate fi ajutată Turcia cel mai eficient.
Discussion about this post