Femeile din toată țara au din ce în ce mai multe centre în care să se adăpostească de persoanele care le agresează.
În cursul zilei de astăzi, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Arad a deschis prima locuință protejată pentru victimele violenței domestice din acest județ. Potrivit cotidianului Glasul Aradului, femeile victime ale abuzurilor în familie vor putea fi cazate aici pentru o perioadă de un an, cu posibilitatea prelungirii în cazuri excepționale. Acestea vor primi sprijin moral și material și vor avea garanția că sunt la adăpost de interacțiunea cu cei care le-au agresat. Locuința protejată oferă posibilitatea de a caza simultan cel puțin șase femei, victime ale violenței.
„Deschiderea acestor locuințe în luna martie nu este deloc întâmplătoare, știm cu toții că martie este o lună specială, dedicată femeilor. Acum, mai mult ca oricând, mesajul nostru este că încurajăm femeile să ia atitudine, să se opună oricăror violențe asupra lor sau a copiilor și să ceară ajutor. Noi suntem aici pentru a le oferi sprijinul și consilierea de care au nevoie în astfel de situații. Femeile, victime ale violenței domestice trebuie să știe că, de acum, nu sunt singure!”, susține Erika Stark, director general DGASPC Arad.
Potrivit DGASPC Arad, această instituție va pune la dispoziția victimelor din locuința protejată „Mara” cazare, masă, obiecte de igienă personală, consiliere psihologică și alte servicii care le pot ajuta să treacă peste trauma suferită. Printre aceste servicii se numără cursuri de dezvoltare personală pentru a depăși situațiile de criză, consiliere vocațională, formare profesională și servicii de inserție socială.
Știrea este de interes național în contextul în care astfel de centre se s-au deschis în această perioadă în toată țara. Este vorba de o soluție mult-așteptată, care a fost pusă în practică printr-un proiect derulat la nivel național. Prin intermediul acestui proiect s-au făcut deja 42 de astfel de locuințe, în județele de pe teritoriul României. Proiectul despre care vorbim poartă numele „Venus – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!” și a fost pus în discuție deja de foarte mult timp. Acesta este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa Prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectiv Specific 4.4: Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice prin Contract POCU: 465/4/4/128038 din data de 04.03.2019.
Pentru femeile aflate în situație de risc există și un număr de telefon gratuit, disponibil non – stop. Orice femeie care se află într-o asemenea situație poate să sune la numărul de telefon 0-800- 500- 333 (linie gratuită de urgență, disponibilă 24h/24h) și va primi toate informațiile cu privire la modul în care poate accesa aceste servicii, atât cele de consiliere cât şi cele de găzduire.
Proiectul prevede și crearea și dezvoltarea unui grup de suport pentru victimele violenței domestice cu o capacitate de 14 victime/an și furnizarea de servicii de consiliere vocațională pentru 34 de victime/an.
Discussion about this post