În contrast cu isteria de pe continentul european unde majoritatea guvernelor se iau după nebunia din Italia, guvernul de la Londra a decis să trateze cu calm epidemia de coronavirus – deocamdată nu se închid școli sau granițe, iar bolnavii sunt sfătuiți SĂ STEA ACASĂ.
La sfârșitul ședinței comitetului guvernamental de acțiune, premierul Boris Johnson a anunțat că, deși sunt aproape 600 de persoane infectate și 10 morți, este prea devreme pentru a se lua măsuri drastice, de genul celor din Italia.
În contrast cu ceea ce se întâmplă în România, unde și persoanele asimptomatice au fost duse în spital, în Marea Britanie recomandarea este ca oamenii care au febră și o tuse persistentă SĂ STEA ACASĂ timp de șapte zile, fără să sune la urgențe sau să alerteze autoritățile. Britanicii sunt invitați să contacteze serviciile medicale, doar dacă simptomele se agravează. Nici vorbă de carantină, ori izolare, n-a pomenit nimeni de amenzi și dosare penale! Simți că ai coronavirus, fă-ți un ceai (englezesc) și stai acasă!
După ce au stat șapte zile acasă și, evident, dacă se simt bine, oamenii sunt LIBERI să se întoarcă la activitățile lor normale, fără a face niciun test.
Oficialii prezenți la reuniunea de urgență de azi au explicat că, la ora actuală, numărul celor infectați cu adevărat în Marea Britanie este de cel puțin 5-10.000 de oameni, mult peste bilanțul oficial de 600 de persoane pozitive.
Oficialii de la Londra au explicat că este greșit să se ia măsuri drastice de acum, când epidemia este la început, deoarece există riscul ca populația să devină exasperată de restricții dacă acestea durează prea mult.
Responsabilii britanici sunt de părere că situația va deveni mai grea în următoarele săptămâni, iar estimările sunt că 80% din populație va fi infectată în săptămânile și lunile ce urmează, cam la fel cum aprecia și cancelarul german Angela Merkel. Această estimare nu stârnește panică nici la Berlin, nici la Londra în ideea că, potrivit datelor de până acum, marea majoritatea a oamenilor vor trece ușor peste infecția cu coronavirus, iar mulți nici nu-și vor da seama că au avut virusul!
O poziție similară a adoptat-o și președintele american, Donald Trump, deși și acolo numărul celor infectați este cu siguranță mult mai mare decât bilanțul oficial. Nici nu ar putea, de altfel, pentru că americanii sunt foarte atașați drepturilor și libertăților fundamentale. Este o abordare care ar trebui să dea de gândit și autorităților de la noi, dar și opiniei publice. Deja vedem pe rețelele sociale diverși rezistoizi care pledează pentru implementarea măsurilor extreme din China, uitând, desigur, că acolo este un regim comunist dictatorial, iar de drepturile omului nici nu poate fi vorba!
Discussion about this post