La Craiova, în urmă cu doar o lună, a avut loc întâlnirea comună între reprezentanții Companiei de Stat pentru Deșeuri Radioactive (SERAW) din Bulgaria și reprezentanții Asociației Pro Consumatori (APC), ai Asociației Civice pentru Viață din România și Bulgaria, precum și ai altor asociații.
Printre altele, la această întrevedere s-a discutat situația depozitului de deșeuri radioactive de la Kozlodui. În cadrul întâlnirii, PCM, mecanismul de contestații pentru proiecte, al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a inițiat procesul de soluționare a dificultăților și plângerilor semnalate ca având loc între Asociațiile din România și SERAW din Bulgaria.
Conform reprezentanților APC, participanții întrunirii au căzut la un acord în privința unei agende de lucru pe tema Depozitului de deșeuri radioactive de la Kozlodui, „Radiana”, discutând detalii cum ar fi locația exactă a depozitului, adâncimea la care urmau să fie depozitate deșeurile, capacitatea de depozitare, fondurile disponibile etc. Bineînțeles, unul dintre subiecte a fost și riscurile la care era expusă populația din zona depozitului.
Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, a declarat că principalul obiectiv al Asociației sale este să protejeze consumatorii români.
„APC manifestă interes activ în luarea deciziei de amplasare a unui depozit de deșeuri radioactive în condiții de siguranță, astfel încât să fie susținută pe deplin protecția vieții cetățenilor români. APC militează insistent pentru ca orice acțiune de amplasare a unui depozit de deșeuri radioactive să fie făcută cu respectarea prevederilor legale naționale și internaționale și cu urmărirea protecției mediului prin alegerea unei locații adecvate, cât mai departe de granițele României”, a spus acesta.
Construirea depozitului va începe și va avea în vedere dezafectarea reactoarelor Centralei Nucleare de la Kozlodui, pentru a evita contaminarea Dunării, și bineînțeles, protejarea populației. Deși depozitul este destinat deșeurilor de mică spre medie radioactivitate, e imposibil să nu luăm în considerare potențialele riscuri ale amplasării acestui depozit atât de aproape de una din marile noastră comori naționale, anume Dunărea.
Discussion about this post