O mare vină pentru panica legată de epidemia de coronavirusul o poartă presa care, în căutare de senzațional, titrează într-una „virusul letal”, „virusul ucigaș”, alimentând ideea că este vorba de o ciumă care ucide în stânga și-n dreapta. Există însă diverse medicamente folosite cu succes în tratarea bolii provocate de coronavirus, iar unele sunt chiar ieftine.
Cel mai promițător pare a fi Plaquenil, un vechi medicament utilizat împotriva malariei sau a artritei reumatoide. Pe lângă faptul că are efecte secundare mai puțin severe decât alte produse anti-coronavirus, Plaquenil, a cărui substanță activă este hidroxiclorochina, costă și foarte puțin. 30 lei pentru o cutie cu 30 de comprimate, suficiente pentru a trata trei persoane infectate.
Potrivit unor documente apărute în presă, schema de tratament aprobată de specialiștii de la Institutul Matei Balș din capitală pentru pacienții cu COVID-19 prevede administrarea de Plaquenil pentru bolnavii care prezintă o pneumonie medie. În plus, medicii români folosesc Kaletra și Tamiflu, medicamente ce se administrează de altfel și pacienților asimptomatici pentru neutralizarea virusului din organism.
Potrivit profesorului Didier Raoult, Director al Institutului pentru Boli Infecțioase din Marsilia, utilizarea Plaquenil a redus timpul de eliminare a virusului din organism de la 12-14 zile la doar 4 zile. utilizarea Plaquenil a redus timpul de eliminare a virusului din organism de la 12-14 zile la doar 4.
Și bulgarii par să își pună mari speranțe în Plaquenil, motiv pentru care guvernul de la Sofia a interzis exportul de medicamente pe bază de hidroxiclorochină.
În Statele Unite, deloc surprinzător, compania Rising Pharmaceuticals a dublat încă din ianuarie prețul acestui medicament. Președintele Donald Trump a a cerut joi ca hidroxiclorochina să fie aprobată cât mai repede ca tratament contra coronavirusului. Cum numeroșii opozanți ai lui Trump ar vedea mai degrabă populația murind în chinuri decât să-i dea dreptate președintelui, imediat oficialii de la FDA, care se ocupă cu aprobarea medicamentelor, au răspuns că, da, sigur, or să se gândească, mai vedem, e nevoie de timp. Care timp nu știm, în condițiile în care și în SUA sunt peste 200 de morți.
În Italia, unde situația este dramatică, medicii folosesc cu precădere Dexametazonă și, mai recent, Tocilizumab, ambele medicamente contra artritei reumatoide. Acestea două sunt din categoria corticoseroizilor, iar specialiștii de la Matei Balș atrag atenția în documentul menționat că utilizarea lor este „controversată”.
Discussion about this post