S-au iscat tot felul de păreri, confuzii și neliniști cu privire la Ordonanța Militară (OM) 2, prezentată sâmbătă seară de ministrul Vela, mai ales în privința Art. 3 și 9.
Art. 3 se referă la CIRCULAȚIA în grupuri de max. 3 persoane în afara domiciliului, și nu la adunări, cum sunt, de exemplu, cele religioase. De ce? Logic, pentru că nu poți păstra, în mers și pe trotuare, distanța de min. 1 m între persoane. În adunările religioase se poate impune respectarea acestei distanțe pt. că, simplu, acele persoane nu se află în mișcare, nu circulă.
Alin. 2 explică ce înseamnă „grup de persoane”, adică „persoane care nu locuiesc împreună”. Adică membrii familiilor mai numeroase pot merge împreună pe stradă, chiar dacă depășesc nr. de 3 persoane. De ce? Simplu, pt. că împărtășesc același domiciliu și, deci, pericolul contagierii tuturor membrilor familiei nu poate fi evitat nici prin izolarea lor la domiciliu, care e comun.Art. 9 este un articol care COMPLETEAZĂ articolul 2 din Ordonanța Militară 1, și nu îl abrogă, cum în mod eronat cred mulți. De altfel, trebuie să citești preambulul acestui articol, care spune, clar, că OM 1 „se COMPLETEAZĂ după cum urmează”. Deci, nici urmă de ABROGARE.
Dar ce spune ‘vechiul’ articol 2 din OM 1, care acum e completat? Că „Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, RELIGIOASE, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în SPAȚII ÎNCHISE”.
Bun, deci acest articol, cu un singur aliniat (!), este completat cu alte 2 aliniate:
– primul, că se pot oficia slujbe (oricare) în locașurile de cult, de către preoți, dar fără accesul publicului și chiar recomandă postarea lor online. Bun, și de ce era nevoie de o astfel de precizare? Pentru că prin OM 1 părea că se interzice în mod expres acest lucru, inclusiv pentru preoți, iar prin declarațiile de presă ulterioare ale lui Raed Arafat s-a recomandat slujirea afară, cu prezența a până în 100 pers. Deci, acest alineat nu face decât să clarifice lucrurile și spune că dacă tu, preot, vrei neapărat să slujești în biserică Liturghia, pentru că, de eemplu, condițiile meteo sunt nefavorabile, o poți face, dar fără enoriași. Dacă nu, poți sluji ÎN CONTINUARE afară, până în 100 pers. De ce? Iarăși simplu și logic, pt. că în spații închise nu poți păstra așa ușor regula acelui 1 m de distanță între persoane. Acest aliniat nu îl abrogă pe primul, adică întreg art. 2 din OM 1, ci îl completează și îl clarifică, pentru că dacă ar fi făcut asta, era articol nou, nu doar un simplu aliniat.
– al doilea aliniat se referă doar la actele liturgice cu „CARACTER PRIVAT”, adică nu Liturghia (altă confuzie), care este slujba comunitară publică și la care s-a referit alineatul anterior. Acestea sunt cele mai importante 3: cununia, botezul și înmormântarea. Pentru acestea s-a impus o prezența de maxim 8 persoane, adică include pe preot și cântăreț, că sunt și ei persoane. De asemenea, este acceptată și împărtășirea muribunzilor la domiciliul lor. De ce s-a hotărât așa? Pentru că se ajunsese în situația în care morții erau prohoditi în afară locașului de cult, ca sinucigașii, iar pruncii erau botezați afară, fiind expuși la condițiile meteo nefavorabile (mă refer aici la botezurile care nu puteau suferi amânare). Limita de 8 persoane este una decentă pentru o pandemie și stare de urgență și, de asemenea, logic, se poate astfel păstra distanță de 1 m între participanți într-o biserică.
Deci, ca o concluzie, acest ordin militar nu face decât să clarifice precedentul ordin în chestiunea slujirii religioase; are chiar un ton mai dulce și oferă noi posibilități pentru preoți.
Și da, Apocalipsa nici acum nu a început!
explică pe Facebook Dan Camen, teolog din Slatina.
De altfel, azi s-au ținut liturghii în aer liber, în exteriorul bisericilor din țară.
Discussion about this post