Măsurile de urmărire și control al populației, promovate ca soluție pentru oprirea coronavirusului, riscă să devină o parte permanentă a vieții noastre, în condițiile în care multe guverne vor profita pentru a permanentiza un mijloc de a aduce la ordine electoratul, avertizează europarlamentarul PSD Carmen Avram, citată de DCNews.
Este vorba de iniţiativa Comisiei Europene de verificare a populaţiei printr-un sistem de localizare prin telefon pe perioada pandemiei de coronavirus.
„Practic, ar putea prelungi, sub diverse pretexte, acest Big Brother, astfel încât el să devină un mod de viaţă. Spre exemplu, pe Apple deja a apărut o aplicaţie care îţi spune dacă eşti suspect de coronavirus. La PE am lucrat foarte mult fix pe culegerea de date, care este făcută de marii giganţi tehnologici, Google, Apple, Amazon, Facebook. Aceste date ajung la ei şi nu se ştie cum sunt folosite. S-ar putea, însă, ca giganţii respectivi să nu fie singuri pe această piaţă. Este posibil să fie şi unele guverne slabe, a căror putere este diminuată de ce s-a întâmplat în ultimii ani. În această categorie intră şi România. Mi-e teamă că în ţările cu guverne care sunt susceptibile la corupţie morală, această măsură să fie prelungită sub diverse pretexte. Este un risc de atac la drepturile omului şi un risc de atac la democraţie.
Prelungirea unei astfel de măsuri ar încălca legislaţia europeană, e drept, dar în România am mai văzut lucruri care încalcă această legislaţie. Noi am reuşit să ne mai strecurăm cu chestii care au violat democraţia în ultima vreme şi mi-e teamă că la noi, în România, e posibil ca Big Brother să devină modul nostru de viaţă”, spune Carmen Avram.
Ceea ce ar trebui să ne dea serios de gândit este viteza cu care aceste măsuri au putut fi puse în aplicare în diverse țări.
„Mi se pare interesant cum multe ţări din lume au introdus acest sistem de monitorizare în criza coronavirus şi l-au introdus foarte repede, în câteva zile sau săptămâni. Este vorba de China, Israel, Austria, şi altele. Dacă s-a putut atât de repede, cred că se putea şi înainte!”
La fel și în România, spune europarlamentarul:
„Cred că e o glumă că nu funcţionează cu acurateţe în România. Asta se întâmplă când nu se concentrează nimeni pe ele. Cu toate astea, vedem zilnic că, dacă se vrea, ele merg foarte bine.”
Discussion about this post