Ordonanța prin care se amână plata ratelor de către români a fost adoptată, săptămâna trecută, de Guvern.
Ministrul Finanţelor anunța că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului, persoană fizică sau juridică. Durata de suspendare poate fi cuprinsă între una și nouă luni, dar aceasta nu va depăşi data de 31 decembrie 2020. Măsurile sunt prevăzute într-o ordonanță adoptată joi de Guvern.
„De la data intrarii în vigoare a OUG se poate suspenda plata ratelor la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Deci ordonanţa spune cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie. Debitorul poate opta să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente, aferente imprumutului pe o perioadă cuprinsă între una şi nouă luni. Am făcut acest lucru pentru că s-ar putea să fie persoane care doresc doar să suspende pe perioade de o lună, dăuă sau trei luni”, a explicat Florin Cîțu.
Acesta a mai spus că cererile se pot depune până la încetarea stării de urgență. De asemenea, ministrul a precizat şi cine poate beneficia de suspendarea ratelor la bancă.
„Suspendarea plăţii ratelor bancare se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate <direct sau indirect> de situaţia gravă generată de pandemia de Covid-19”, a mai spus Cîțu.
Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate depune până la încetarea stării de urgenţă, electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale.
Florin Cîțu a precizat că dobânzile se vor eșalona.
„Articolul 4 a stipulat: dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se eșalonează pe toată durata creditului. Efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepție la creditele ipotecare pentru care se plătește eșalonat până la maxim cinci ani”, a mai spus ministrul Finanțelor.
Față de forma inițială a OUG pentru amânarea ratelor, se elimină dobânda la dobânda iar perioada de depunere a cererilor este extinsă
Ordonanța a fost retrasă de la publicarea în Monitorul Oficial pentru a fi modificată de guvern în ședința de astăzi.
Florin Cîțu: „În privința ratelor pentru persoane fizice pe credite ipotecare, acolo statul garanteză dobânda pe 5 ani de zile. Dobânda este zero la această creanță și plata se va face în 60 de rate egale. Cetățenii au 45 de zile în care să depună aceste cereri, să folosească această facilitate.”
Premierul Ludovic Orban a prezentat cele trei modificări care au fost făcute în ședința de guvern și prezentate ulterior și de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu:
- „La creditele ipotecare va fi dobândă 0. Nu există dobândă la dobândă;
- Se prelungește termenul până la care se poate depune cererea, adică 45 de zile de la publicarea în MO, față de perioada stării de urgență precizată inițial;
- Se dă posibilitatea ca până la momentul în care solicită amânarea, dacă au restanțe, să își aducă creditele la zi. Când solicită trebuie să nu aibă restanțe.”, a precizat premierul.
Discussion about this post