Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela, este vizat de o investigaţie privind tentativă de lovitură de stat şi tentativă de asasinare a preşedintelui Nicolas Maduro.
Liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, a primit citaţie pentru a fi audiat într-o anchetă privind „tentativă de lovitură de stat” şi „tentativă de asasinare” a preşedintelui Nicolas Maduro, a comunicat marţi procurorul general, Tarek William Saab, citat de cotidianul francez Le Figaro.
„Vrem să anunţăm că, în cadrul anchetei lansate săptămâna trecută pentru tentativă de lovitură de stat şi tentativă de asasinat, în contextul descoperirii în Columbia a unui arsenal de război destinat Venezuelei, l-am citat la audieri pe cetăţeanul Juan Guaido”, a declarat Tarek William Saab într-un discurs transmis de postul public VTV.
Juan Guaidó, liderul opoziţiei din Venezuela, a fost ales de Adunarea Naţională în 2019 preşedinte al ţării, în contextul proteselor masive, decizia fiind recunoscută de Statele Unite şi de alte ţări occidentale.
Acuzațiile la adresa lui Juan Guaido vin ca răspuns la acuzarea recentă a lui Maduro de către SUA pentru narco-terorism
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi mai mulţi membri ai regimului său au fost inculpaţi în SUA pentru „narco-terorism”, a anunţat joi ministrul american al justiţiei, Bill Barr, informează AFP şi dpa, citate de Agerpres.
Ei sunt acuzaţi că „au participat la o asociere de infractori ce implică o organizaţie teroristă extrem de violentă, Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC), şi la un efort menit să inunde SUA cu cocaină”, a anunţat ministrul într-o videoconferinţă de presă.
Inculparea lui Maduro a fost anunţată cu o oră înainte, pe Twitter, de senatorul american Marco Rubio, precum şi de mai multe mass-media care citau surse anonime, anticipând videoconferinţa lui Bill Barr consacrată Venezuelei.
Statele Unite au anunțat că oferă o recompensă de 15 milioane de dolari pentru orice informație care ar conduce la arestarea lui Maduro, scrie BBC.
Aflat la conducerea Venezuelei din 2013, Nicolas Maduro a fost reales pentru un al doilea mandat în 2018, în urma unui scrutin boicotat de opoziţie, care i-a respins rezultatele, la fel ca majoritatea comunităţii internaţionale.
SUA, precum şi alte circa 60 de ţări, îl susţin pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido, pe care l-au recunoscut drept preşedinte interimar.
Washingtonul încearcă de atunci să sufoce guvernul lui Nicolas Maduro cu o serie de sancţiuni economice. Obiectivul afişat al lui Donald Trump este să contribuie la înlăturarea succesorului lui Hugo Chavez, mare duşman al „imperialismului nord-american”.
Nicolas Maduro continuă să fie susţinut de China, Rusia şi Cuba.
Discussion about this post