Cu siguranță ați văzut cel puțin o știre cu bravii medici chinezi care sar în ajutorul țărilor afectate de coronavirus, aducând eventual și un transport de măscuțe, atât de prețioase în zilele noastre. Aparenta generozitate a Beijingului este parte integrată din uriașa campanie de propagandă lansată de Partidul Comunist Chinez, în scopul impunerii Chinei drept principal actor pe scena internațională. Nu este un obiectiv nou, iar chinezii speculează din plin acest moment prielnic – Statele Unite sunt covârșite de amploarea epidemiei și nici Rusia nu se simte prea bine, notează agenția Breitbart.
1. China se repoziționează în lider mondial
„Aceasta ar putea fi prima criză globală majoră din ultimele decenii în care SUA nu își asumă rolul de lider, în timp ce China se plasează pe o poziție dominantă”, afirmă Rush Doshi, director la departamentul pentru China din cadrul Institutului Brookings din Washington.
China folosește această criză pentru a impune supremația modelului său și, judecând după reacțiile extaziate ale idioților utili de pe planetă, a și reușit.
Generozitatea statului chinez este una bine direcționată. Dacă au mers să ajute Italia nu au făcut-o din milă, ci pentru că aceasta este singura țară europeană care s-a raliat inițiativei economice chineze cunoscute drept Belt and Road Initiative. Știați, de pildă, că în Lombardia, unde se desfășoară diverse proiecte de cooperare lucrează peste 60.000 de muncitori chinezi? Exact, Lombardia, cea mai grav afectată regiune din Italia.
Olanda a primit 800.000 de măști de protecție cadou din partea gigantului Huawei, desigur fără nicio legătură cu licitația pentru implementarea tehnologiei 5G, care va avea loc în iunie.
Partidul Comunist Chinez a trimis 500.000 de măști și Greciei, țară pe care contează pentru a-i susține interesele la Bruxelles.
China încearcă să divizeze Europa și prin intermediul țărilor care nu sunt membre UE, cum este Serbia. După ce China a oferit ajutor medical Belgradului, președintele sârb Aleksandar Vucic a avut grijă să trimită o scrisoare de mulțumire către „prietenul și fratele meu” Xi Jinping. liderul de la Beijing.
„Solidaritatea europeană nu există. Aia a fost doar o poveste pe hârtie. Eu cred în fratele și prietenul meu Xi Jinping, eu cred în ajutorul Chinei”, a declarat Vucic.
2.Dependența de medicamentele din China
America și restul lumii depind de China pentru industria farmaceutică, iar Beijingul practică un șantaj nu foarte discret pe tema asta. Aproximativ 80% din substanțele active folosite de industria farmaceutică americană provin din China. India, care produce cam o cincime din medicamentele generice folosite pe plan mondial, depinde și ea de materia primă din China. Dacă regimul chinez ar închide producția de materii prime, lumea ar rămâne fără medicamente în câteva luni, dacă nu chiar mai puțin, au calculat experții americani. În momentul în care președintele Donald Trump a început să ridice tonul la adresa Chinei, denunțând minciunile și proasta gestionare a crizei, agenția de stat chineză Xinhua a atras atenția că stă în puterea regimului de la Beijing să suspende exporturile de materii prime pentru medicamente, lăsând SUA să se sufoce sub povara coronavirusului.
3. Arma datoriilor externe.
Proiectul de expansiune chineză pe plan mondial, Belt and Road Initiative (BRI), se bazează pe colectarea de datorii publice, pe care dacă ar decide să le colecteze, ar băga în faliment multe țări, mici dar strategice. Sri Lanka a pierdut deja controlul asupra unui port strategic la Oceanul Indian. Riscul de a-și pierde controlul asupra unor arii de interes strategic pentru China pândește și alte țări, precum Djibouti, Tadjikistan, Kîrgîzstan, Laos, Maldive, Mongolia, Pakistan sau Muntenegru. La ora actuală, în jur de 45% din Produsul Intern Brut al acestor țări se bazează pe proiecte de cooperare din cadrul BRI.
4. Strategia chineză post-coronavirus
Regimul de la Beijing a început deja implementarea unei strategii pentru lumea post-coronavirus, principalul obiectiv fiind acela de a câștiga teren în fața SUA. China urmărește de mult să preia controlul asupra unor noduri strategice pentru sistemul global, iar „acum când lumea se închide, China consideră că a venit momentul să se miște mai rapid și mai agresiv”, afirmă Emily de La Bruyere, de la grupul american de analiză Horizon Advisory.
„Beijingul intenționează să întoarcă recentele eforturi americane de a contracara prezența internațională subversivă a Chinei și, în același timp, să erodeze relațiile dintre SUA și Europa”, se arată într-un raport al Horizon Advisory.
„La Washington se vorbește tot mai mult despre faptul că această criză a coronavirusului ar trebui să ne conducă la o decuplare economică de China. În schimb, guvernul chinez vede lucrurile de o manieră opusă. Beijingul se pregătește să folosească acestă criză pentru a avansa strategia economică chineză, care este îndreptată împotriva noastră. Ar fi bine să fim foarte atenți la acest lucru”, notează cotidianul „The Washington Post”.
Discussion about this post