Alegerile din 5 aprilie 2009, câştigate de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), au generat proteste ale tinerilor la Chişinău, care la 7 aprilie s-au transformat în violenţe, soldate cu moartea tânărului Valeriu Boboc. Astăzi se împlinesc 11 ani de la protestul numit „Revoluţia Twitter”.
Protestele începuseră, dimineaţă, în jurul orei 10.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în imediata apropiere a Guvernului.
În scurt timp, protestatarii s-au deplasat spre sediul Preşedinţiei şi Parlamentului unde au scandat lozinci anticomuniste, cerând revizuirea rezultatelor scrutinului. Ei scandau „Libertate!”, „Jos comuniştii!”, „Afară din ţară!” şi purtau drapele ale Republicii Moldova, ale României şi ale Uniunii Europene.
Pe la ora 12.30, manifestanţii încercaseră să ia cu asalt clădirea Parlamentului şi Preşedinţiei.
Forţele de ordine au opus rezistență, iar mulţimea a început să arunce în ei cu pietre scoase din caldarâm.
În urma ciocnirilor dintre protestatari și forțele de ordine, au fost sparte geamurile de la parterele şi primele etaje ale celor două clădiri. Zeci de manifestanți reuşiseră să pătrundă în Preşedinţie şi Parlament de unde au început a scoate mobilă, calculatoare, copiatoare etc. pe care le-au distrus s-au incendiat.
Pe durata întregii după amiezi au avut loc ciocniri violente între forţele de ordine şi manifestanţi în urma cărora au fost rănite aproximativ 40 de persoane – atât poliţişti, cât şi protestatari – opt dintre care au fost internate în stare gravă.
Poliţia a încercat să disperseze mulţimea cu gaze lacrimogene şi petarde, însă fără succes.
În jurul orei 17.00 forţele de ordine au părăsit Parlamentul şi Preşedinţia, lăsându-i pe manifestanţi să pătrundă liber în interior.
În timpul ciocnirilor, clădirile Preşedinţiei şi Legislativului au fost incendiate, iar primele etaje au fost devastate.
Cel puţin o persoană a fost omorâtă în bătăi de poliţişti. Este vorba de Valeriu Boboc, a cărui moarte a fost recunoscută de autorităţi, există însă suspiciuni că numărul celor decedaţi a fost mai mare. Potrivit Amnesty International, în timpul protestelor de atunci, poliţia a reţinut cel puţin 600 de persoane, sute din ele fiind bătute la arestare şi în incinta secţiilor de poliţie.
Până în prezent, însă, torţionarii nu au fost pedepsiţi, iar Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO în mai multe cazuri legate de 7 aprilie .
Potrivit datelor Procuraturii Generale, până în prezent peste 100 cauze penale au fost pornite în privinţa persoanelor care au participat activ pe data de 7 aprile 2009, la dezordinile în masă, însoţite de devastarea Preşedinţiei şi Parlamentului.
Fostul ministru de Interne de atunci, Gheorghe Papuc, precum şi poliţistul Ion Perju, acuzat de uciderea lui Valeriu Boboc, au fost condamnaţi la privare de libertate, dar niciunul dintre ei nu stau după gratii.
Deşi au trecut 11 ani de la acele evenimente, opinia publică nu ştie încă cine a provocat violenţele.
Conducerea de azi a R. Moldova, nici un cuvânt despre 7 aprilie 2009: Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi au consemnat Ziua Mondială a Sănătății și Blagoveștenia
Conducerea din fruntea Republicii Moldova ignoră evenimentele din aprilie 2009, atunci când zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere respectarea democrației. Președintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu, dar în special spicherul(președintele Parlamentului) Zinaida Greceanîi, care acum 11 ani amenința tinerii ieșiți în stradă, din postura sa de premier, că se vor folosi armele de foc împotriva lor, nu vor să-și amintească astăzi de acele avenimente, de tinerii uciși în bătaie sau torturați prin comisariatele de poliție.
Astfel, Dodon a felicitat astăzi creștinii ortodocși cu ocazia sărbătorii Bunei Vestiri, cunoscută în popor ca Blagoveștenia.
De asemenea, Dodon a menționat că astăzi mai este consemnată și Ziua Mondială a Sănătății.
Discussion about this post