Președintele american Donald Trump a amenințat marți că va suspenda finanțarea pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe care o acuză că a pus interesele Chinei pe primul plan, transmit agențiile internaționale de presă.
„OMS primește sume mari de bani de la SUA. M-a criticat și nu a fost de acord cu interdicția pe care am impus-o privind călătoriile în SUA și a greșit”, a spus Trump, menționând că „Organizația Mondială a Sănătății primește mai mult de la Statele Unite decât de la oricare altă țară, respectiv 400 milioane de dolari anul trecut.
„A greșit în multe privințe. Organizația a avut devreme o mulțime de informații, dar a părut să considere China centrul lumii”, a mai spus liderul SUA.
„Ar fi putut preveni cu luni de zile mai devreme asupra pandemiei. Ar fi trebuit să știe și probabil că a știut. Vom examina foarte îndeaproape situația și vom bloca trimiterea banilor către OMS”, a continuat Trump.
Amenințările lui Donald Trump survin în contextul în care s-au înmulțit informațiile care conduc la ideea că bilanțul morților din regiunea Wuhan, care ar putea fi în realitate undeva la 50.000. Totodată, ies la iveală amănunte privind modul în care Partidul Comunist Chinez a ascuns situația organizând la sfârșitul lunii ianuarie, cu puțin timp înainte de intrarea în carantină, un banchet pentru mii de persoane, la care farfuriile erau împodobite cu portretul liderului chinez Xi Jinping. Acesta a avut loc cam în aceeași perioadă cu întâlnirea dintre liderul chinez și directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în urma căreia șeful organizației mondiale a avut cuvinte de laudă la adresa Chinei.
Prestația etiopianului Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost, de altfel, pusă în discuție de numeroase publicații, care au notat atât lipsa acestuia de pregătire pentru un asemenea post, cât și potențialul conflict de interese, țara sa natală depinzând practic de ajutorul economic chinez. A fost lansată și o petiție prin care se cere demiterea acestuia din fruntea OMS, lucru care foarte probabil se va întâmpla odată ce se potolește criza.
În același timp, disputele privind modul în care OMS a gestionat criza coronavirusului ridică un mare semn de întrebare asupra recomandărilor formulate de conducerea organizației, recomandări după care se ghidează autoritățile sanitare din toată lumea. Într-un moment în care populația este îndemnată să se informeze exclusiv din „știri oficiale” ce încredere pot avea oamenii că sfaturile de la OMS sunt corecte și nu ascund diverse interese politice? După cum bine remarca Donald Trump dacă se lua după OMS și nu închidea granițele pentru China încă din ianuarie situația din SUA ar fi astăzi și mai gravă decât este. Alte țări nu au închis granițele, iar în Germania de pildă teoria general acceptată este aceea că epidemia ar fi pornit din Munchen după ce mai multe persoane s-au infectat în urma unei reuniuni de afaceri la care a participat o femeie venită din China, ulterior depistată pozitiv. O situație similară se înregistrează și în Italia, unde pacientul zero a avut contact cu persoane întoarse din China, pentru a nu mai vorbi de zecile de mii de lucrători chinezi din Lombardia, care au fost liberi să călătorească între Italia și țara natală.
Discussion about this post