Mai multe țări europene încep din această săptămână activitatea în diverse sectoare, în ciuda faptului că au fost grav afectate de pandemie și continuă să înregistreze zilnic mii de cazuri noi de persoane infectate. Autoritățile din Italia, Spania, Austria, Danemarca sau Cehia înțeleg că până la rezolvarea crizei sanitare mai e mult, și nici populația, dar mai ales economia nu mai pot să aștepte.
Spania
După două săptămâni de carantină, milioane de spanioli din construcții și fabrici, precum și alte categorii precum avocații sau menajerele s-au întors de luni la lucru. De menționat că, în loc de amenzi, polițiștii au distribuit măști de protecție cetățenilor la gurile de metrou. Pentru a înțelege contextul în care a început ridicarea restricțiilor trebuie spus că pe 12 aprilie în Spania s-au înregistrat 3800 de cazuri NOI de coronavirus, ridicând totalul la 169.000 cazuri, dintre care peste 17.000 de morți
Italia
Autoritățile de la Roma sunt cam la fel depășite de situație precum cele de la București, dar chiar și așa s-au ridicat o serie de restricții. Începând de mâine, se redeschid o serie de magazine (librării, papetării, îmbrăcăminte pentru copii), iar condițiile pentru activități de sport au fost relaxate. Majoritatea restricțiilor urmează să se ridice la 3 mai. Potrivit ultimului bilanț, numărul de noi cazuri înregistrate a fost de 3.5000, iar numărul morților a trecut de 20.000. De menționat faptul că Italia a intrat în carantină înaintea României și, în ciuda promisiunilor autorităților că epidemia va scădea în intensitate dacă populația stă cuminte acasă, acest lucru nu s-a întâmplat. După mai bine de patru săptămâni de izolare, Italia are zilnic 3-4 mii de cazuri noi, astfel că a devenit clar că nu se poate aștepta până nu mai sunt cazuri noi.
Germania
Măsurile de izolare, care nu au fost impuse în regim polițienesc, expiră la 19 aprilie și, potrivit recomandărilor Academiei de Științe Leopoldina, este de asteptat o reluare a activității, cu respectarea normelor de igienă și de distanțare. Angela Merkel va avea miercuri o consultare cu liderii landurilor germane, care, în unele cazuri, nici nu au mai așteptat o decizie la nivel federal. De exemplu, autoritățile din Saxonia au decis începerea școlilor, astfel încât anul școlar să se poată încheia în condiții cât de cât normale.
Cehia
Guvernul de la Praga a ridicat încă de săptămâna trecută o parte din restricții și a redeschis numeroase magazine, din categoria celor neesențiale. Cehii au de asemenea liber la sport în aer liber și alte activități individuale. În plus, din această săptămână Cehia redeschide parțial granițele și permite călătoriile în străinătate, în scop profesional, pentru tratamente medicale, dar și pentru vizitarea familiei.
Austria
Imediat după Paștele catolic, în Austria s-au redeschis magazine de bricolaj și grădinărit, dar și unități de procesare a cărnii, urmând ca de la sfârșitul lunii să se redeschidă magazinele de confecții și saloanele de cosmetică.
Danemarca
În Danemarca se redeschid grădinițele și școlile primare pentru a permite părinților să se întoarcă la muncă în condiții normale. Celelalte forme de învățământ reiau cursurile la 10 mai.
Suedia
Suedezii nu prea au ce să redeschidă, din moment ce n-au închis mai nimic. Privită cu neîncredere, invidie și chiar ciudă (Lasă că o să vadă ei!), strategia suedeză funcționează până în prezent. Chiar și dacă au lăsat deschise magazine și restaurante, iar cetățenii s-au bucurat de vremea frumoasă savurând o bere la terasă, la ultimul bilanț oficial de duminică s-au raportat 330 de cazuri noi, numărul total de cazuri de la începutul pandemiei fiind de aproape 11.000. Chiar și fără să paralizeze economia, guvernul suedez este îngrijorat de consecințele economice ale crizei. Numai săptămâna trecută, 25.000 de oameni s-au înregistrat la biroul de șomaj.
Franța
Franța este una dintre puținele țări care intenționează să prelungească restricțiile până în mai. Guvernul lui Macron are toate motivele să tragă de timp, deși strategia s-a putea să eșueze spectaculos. Popularitatea lui Macron era la cote joase și înainte de coronavirus, iar, având în vedere nemulțumirile legate de proasta gestionare a crizei, comentatorii prevăd că, de îndată ce se ridică restricțiile, Vestele Galbene vor ieși din nou în stradă, Dacă li se alătură și noii șomeri ai coronavirusului, Franța se va confrunta cu proteste de o amploare ce n-a văzut Parisul
Discussion about this post