Noile reglementări permit permit împărtăşania cu aceeaşi linguriţă, dar aceasta trebuie dezinfectată după fiecare utilizare. Preoţii au amânat împărtăşania în timpul slujbelor, dar te poţi împărtăşi în privat.
Putem merge la slujbele religioase, dar nu avem voie în biserică. Nici de împărtăşanie nu ne putem bucura încă. Potrivit ultimelor reglementări, preoţii pot folosi aceeaşi linguriţă pentru împărtăşanie, dacă o dezinfectează după fiecare utilizare, însă mulţi au decis să aştepte ridicarea tuturor restricţiilor.
Este şi cazul părintelui Viorel Dică din Craiova. Slujeşte de zeci de ani, întotdeauna s-a împărtăşit cu aceeaşi linguriţă cu care le-a dat vinul sfinţit şi enoriaşilor şi nu s-a îmbolnăvit niciodată. Acum, a decis să fie precaut.
„Rămâne la latitudinea duhovnicului să hotărască starea, momentul dezlegarea pentru sfânta împărtăşanie pentru credincios.(…) Am amânat împărtăşania tot din dorinţa aceasta de a nu crea discuţii”, spune Viorel Dică.
Credincioşii sunt revoltaţi. Nu mai vor să se roage cu faţa acoperită de măşti, în curtea bisericilor, iar vinul de acasă nu e ca cel sfinţit: „Vinul de acasă este cu treaba lui, pentru cine îl bea, iar sfânta împărtăşanie…legătura între noi şi ceva divin”, „E pentru sănătatea noastră şi ce ne citeşte popa şi ne spune”.
Preoţii spun că şi numărul credincioşilor care se spovedesc a scăzut. Şi asta pentru că mulţi cred că nu are rost să-ţi mărturiseşti păcatele dacă nu te poţi împărtăşi.
Reglementări privind accesul în lăcașele de cult pentru starea de alertă
Trei ordine emise de Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor și Ministerul Sănătății și care reglementează transporturile, purtarea măștilor și accesul în lăcașele de cult, au fost publicate în Monitorul Oficial, conferind astfel un caracter obligatoriu regulilor stabilite.
În ceea ce privește accesul în lăcașele de cult, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății au stabilit, printr-un ordin comun, câte persoane au voie în biserică în perioada stării de alertă, ce suprafață trebuie să ocupe fiecare credincios și care este distanța socială dintre aceștia în biserică.
De asemenea, s-a mai stabilit ce se întâmplă cu obiectele de cult cu care iau contact enoriașii și care va fi regimul slujbelor ținute afară.
Astfel,
Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 metri între persoane.
Nu se va permite accesul credincioșilor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat, persoanele sunt obligate să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios.
Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lăcașurile de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat.
Activitățile religioase în interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se desfășoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane.
În interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.
Slujbele care se vor oficia de către personalul de cult, în aer liber, se vor desfășura cu menținerea distanței de 1,5 m între persoane.
Slujbele religioase desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice.
În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare.
Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse (de exemplu, mânerele ușilor, balustrade, scaune)
Inițial, autoritățile au propus folosirea, în timpul împărtășaniei, a unor pahare și lingurițe de unică folosințe, respinse însă de Biserică.
Patriarhul Daniel a fost cel care a venit cu o soluție de compromis, pentru a calma spiritele în interiorul Bisericii și al Sfântului Sinod, propunând suspendarea împărtășaniei, cu posibilitatea realizării ei individuale, până la consultarea celorlalte biserici ortodoxe.
Discussion about this post