„Avem o oportunitate care nu a mai existat din 1948 de a aplica suveranitatea israeliană într-un mod inteligent, printr-un pas diplomatic, în Iudeea şi Samaria şi nu vom lăsa să treacă această oportunitate”, a declarat Benjamin Netanyahu la o şedinţă a Partidului Likud, conform unor surse citate de cotidianul Times of Israel.
„Avem o dată fixată în iulie pentru aplicarea suveranităţii şi nu o vom modifica”, a subliniat Netanyahu, potrivit surselor citate.
Premierul Israelului vrea ca manevra să fie coordonată cu Statele Unite. Planul de pace elaborat de Casa Albă prevede posibilitatea anexării de către Israel a 30% din Cisiordania în cadrul eventualului proces de pace. Planul este respins de Autoritatea Palestiniană. În ultimele săptămâni, Casa Albă şi Departamentul de Stat au semnalat că orice acţiune de anexare trebuie să facă obiectul negocierilor cu palestinienii.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunţat săptămâna trecută că toate acordurile de securitate semnate cu Israelul şi SUA sunt considerate nule.
Administraţia SUA consideră că discuţiile despre posibila anexare de către Israel a unor zone din Cisiordania „ar trebui să aibă loc în cadrul negocierilor directe între Israel şi palestinieni pe tema planului de pace elaborat de preşedintele Donald Trump”, a comunicat recent Departamentul de Stat american. Administraţia SUA a semnalat în mai multe rânduri că nu susţine iniţiativa Israelului de anexare a vreunei zone din Cisiordania în acest moment.
Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat că eventuala anexare de către Israel a unor zone din Cisiordania ar conduce la un „conflict masiv”.
Franţa a îndemnat statele partenere în cadrul Uniunii Europene să analizeze posibilitatea de a ameninţa Israelul cu o reacţie dură dacă va aplica planul de anexare a unor zone din Cisiordania.
Benjamin Netanyahuă a anunţat că va iniţia în iulie discuţii referitoare la extinderea suveranităţii israeliene asupra coloniilor evreieşti şi Văii Iordanului, zone situate în Cisiordania. Ideile sunt conţinute şi în planul de pace pentru conflictul israelo-palestinian elaborat de Administraţia Donald Trump.
Liderii palestinieni au condamnat vehement planul Israelului de extindere a controlului asupra zonelor din Cisiordania anexate în războiul din 1967.
Un purtător de cuvânt al UE a refuzat să facă vreun comentariu specific pe tema planului de reacţie, dar a subliniat că „anexarea intră în contradicţie cu legislaţia internaţională, iar dacă va continua, Uniunea Europeană va acţiona în mod corespunzător”.
Regiune cu o bogată încărcătură istorică
Samaria este o regiune centrală muntoasă a statelor vechi de pe țărmul de est al Mării Mediterane,[2] inclusă între frontierele Regatului biblic al Israelului și mai ales pe teritoriile triburilor israelite ale lui Efraim și Manase. Numele „Samaria” este derivat de la orașul antic Samaria, capitala Regatului de nord al Israelului.
Potrivit Biblia ebraice, israeliții au capturat regiunea cunoscută sub numele de Samaria de la canaaniți și au atribuit-o tribului lui Iosif. După moartea regelui Solomon (c. 931 î.Hr.), triburile nordice, inclusiv cele din Samaria, s-au separat de triburile sudice și au fondat Regatul Israel. Inițial, capitala sa a fost Tirzah până în vremea regelui Omri (c. 884 î.Hr.), care a construit orașul Shomron și a făcut-o capitală.
În perioada 726-722 î.Hr., noul rege al Asiriei, Shalmaneser al V-lea, a invadat Canaanul și a asediat cetatea Samariei. După un atac de trei ani, orașul a cedat în fața asediatorilor și o mare parte din populație a fost luat în captivitate și deportată.
Există puține documente și cronici pentru perioada cuprinsă între căderea Samariei și sfârșitul Imperiului Asirian.
Tremper Longman al III-lea sugerează că Ezra 4:2, 9-10 implică faptul că regii asirieni ulteriori au readus tot mai mulți israeliți în Samaria.
În Biblie, Samaria a fost condamnată de către profeții evrei pentru „casele de fildeș” și palatele luxoase pline de bogății păgâne.
În anul 6 AD, regiunea a devenit parte a provinciei romane Iudeea, după moartea regelui Irod cel Mare.
De-a lungul timpului, regiunea a fost controlată de numeroase civilizații diferite, printre care au fost israeliții, babilonienii, Imperiul Persan, vechii greci, romanii, bizantinii, arabii, cruciații și turcii otomani.
Discussion about this post