O bună parte din trupele de renume din România, cum ar fi Carla s Dreams, The Motans și artiști precum Irina Rimes și Antonia au anunțat astăzi primul concert post-Covid19, evident un motiv de bucurie pentru fanii lor. The Concert, programat în perioada 19-21 iunie își propune a fi o versiune safe a concertului omonim care trebuia să aibă loc în luna mai și a fost reprogramat pentru august 2020.
Concertul The Concert din iunie este trecut ca Drive-In, o modă preluată de la americani, unde într-adevăr mașina este la ordinea zilei și oricine are una. Evident, nu e vina artiștilor, ei vor doar să reintre pe scenă, e vina guvernului care a sugerat astfel de măsuri absurde de la bun început.
Așa, în sine, Drive-In sună mișto, occidental. Atâta doar că nu toți românii au mașină. Ce mi se pare deosebit de interesant la această nouă „modă” (în care practic copiază și băeții guvernanți tot ce văd ei în Occident) e că majoritatea oamenilor care vin la astfel de concerte sunt puștani. Pentru artiști aceștia, marea majoritate a publicului e alcătuită din minori, liceeni sau cel mult studenți care abia au bani de masă, darămite de benzină. Sigur, sunt și fani adulți, însă ideea rămâne: instituind moda Drive-In, limitezi foarte mult audiența unor astfel de spectacole. Sunt mulți oameni în România care nu au mașină, deci nu au cum să participe.
Intervine apoi altă problemă. Că ideea de Drive-In nu funcționează în contextul unui concert. Întreabă orice om care merge la concerte în mod regulat și îți va răspunde că nu e vorba de a vedea trupa în sine. Sigur, e o mare componentă și aia, însă atracția principală e vibe-ul de la concert. Sentimentul de apartenență, când cânți în cor cu sute sau chiar mii de spectatori, când dansezi pe muzica preferată, dai din cap, bați din picior, cum te-oi manifesta tu pe la concerte.
Unde, în mașină nu e rost nici de dat din cap, nici de cântat în cor, decât așa, chinuit.
Practic distruge tot farmecul evenimentului. Și înțeleg și sunt de acord că trebuie și oamenii ăștia să câștige un ban. Dar cum se poate, dacă deschidem sezonul estival de la 1 iunie, să nu putem deschide si evenimentele culturale? De ce am voie să stau cearșaf lângă cearșaf pe plajă la Mamaia, cu un străin potențial infectat, dar n-am voie să stau lângă el la un concert? Unde e logica?
Problema noastră, ca popor, e că depindem de niște guvernanți iresponsabili și speriați de bombe care nu știu decât să imite și ei ce văd în afară și să încerce s-o paseze drept idee originală, fără să-i intereseze dacă e sau nu fezabil și la noi .
Discussion about this post