Companiile de broadcasting au anunțat astăzi că vor retrage celebrul film „Pe aripile vântului” din circulație, lămurind apoi că este vorba de o retragere temporară, care să le permită acestora să atașeze un disclaimer la începutul filmului care să avertizeze spectatorul că este un film cu conotații rasiste. Acțiunea se petrece în timpul Războiului Civil din America, pe vremea în care negrii erau sclavi.
Merită amintit că Hattie McDaniel, actrița de culoare care o interpreta pe servitoarea celebrei Scarlett O Hara a câștigat, în 1940, Oscarul pentru rolul său, însă nu i s-a permis să participe la ceremonie, dată fiind culoarea pielii. Drept urmare, nici prietenul său, Clark Gable, nu a dorit să participe, din solidaritate cu aceasta.
Cu alte cuvinte, este un film realist realizat de o echipă care nu susținea în niciun fel sclavia sau rasismul. În ciuda acestui fapt, filmul a suferit numeroase atacuri de-a lungul anilor, după cum scrie Alecu Racoviceanu în Evenimentul Zilei.
„Adevărul despre ”Pe aripile vântului/Gone with the Wind”, ecranizarea din 1939 a romanului sudistei Margaret Mitchell, este că de ani buni nu mai era ”corect” de vizionat.
Atacurile la adresa sa au început din 1990, când Johnk și Catherine Silk au susținut că scenariul și cartea deplâng Sudul sclavagist. Ele au continuat și s-a ajuns ca, în 2016, un singur cinematograf de filme oldies să îl mai difuzeze, Orpheum Theater, din Memphis Tennessee. În 2017, proiecția anuală a fost anulată și aici. Canalele de filme retransmise pentru satelit, nu cele de vizionări online, nu îl mai programau de mult, de frica boicotului publicitar. Acum, la cererea lui John Ridley, scenarist de mare succes, HBO Max l-a retras pentru ”rebranduire”!
(..)
Și asta nu se întâmplă doar cu acest film, la fel multe din producțiile Disney, westernuri din anii ’50 sau chiar și un James Bond, în care eroul refuză să se însoare cu o asiatică! Primul film sonor în care s-a cântat o melodie, ”Mammie”, nu se mai difuzează de ani buni, ”Coliba Unchiului Tom”, la fel. Tom Sawyer nu mai e de bun gust din cauza afro-americanului Jim din poveste. ”Studiu cap de sclav” se cheamă ”studiu cap de bărbat”. Asta e realitatea.
Ne prefacem șocați la auzul veștii despre retragerea/interzicerea poveștii rău-fermecătorului Rhett și a frumoasei Scarlett, dar ei au fost eliminați din cultura universală sub ochii noștri. Aceiași ochi cu care am privit cum se dărâmă statuile confederaților, cum se redenumesc străzi și bulevarde din marile orașe, cum se scot vitralii din biserici sau sunt smulse plăcuțe comemorative.
Am privit impasibili sau cel mult spunând ”la noi n-are cum, frate” cum sunt ciuntite versurile cântecelor (de exemplu istoricul Oh, Susannah are versurile schimbate de mult timp!) fără să ne întrebăm de ce o perioadă istorică nedreaptă nu poate fi studiată ca atare și nu neapărat demolată.
”Pe aripile vântului” este considerat unul dintre primele 10 filme din istoria cinematografiei mondiale și o copie a sa a fost depusă în Registrul Național de Filme, pentru a nu se pierde niciodată. Pentru cât timp va fi păstrat și acolo?
Nu am răspunsul la această întrebare, pentru că oricând poate apărea cineva și să spună că se simte ofensat de prețuirea arătată peliculei. N-am răspunsul, așa că spun și eu, precum Scarlett într-un memorabil final de film:
”O să mă gândesc la asta mâine, când o să fiu la Tara. O să fiu mai liniștită atunci. Mâine voi face un plan ca să-l aduc înapoi. La urma urmelor, e și mâine o zi!””
Puteți citi articolul în original pe site-ul Evenimentul Zilei.
Discussion about this post