„Partidul Re:Start România invită toate partidele nepătate, care așază țara înaintea propriilor interese, să vină alături de noi! 2020 este anul când vom intra în Parlament şi vom începe să reprezentăm românii cu adevărat (…). Partidele vechi şi mari fac alianţe pentru a-şi creşte puterea! În felul acesta ne vor domina în continuare. În felul acesta noi, ceilalți, nu vom avea șansa de a face lucruri bune pentru poporul român, pentru că ei ne vor opri. În felul acesta, vor polariza votul prinzându-ne iar în lupta lor între răul mai mare şi răul mai mic. Ce facem ca să opunem rezistență?! Ne unim! Unirea este răspunsul”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Ramona Ioana Bruynseels.
Ea a candidat la alegerile prezidențiale din 2019, când a obținut a obținut 1,9% din voturi. Bruynseels a declarat, după alegeri, că România nu este încă pregătită pentru o schimbare majoră și un președinte tânăr.
Nereguli în cheltuirea banilor din campania pentru prezidențiale
Autoritatea Electorală Permanentă a decis să confiște aproape 800.000 de lei (170.000 euro) de la Partidul Puterii Umaniste (PPU), din cauza neregulilor privind cheltuirea banilor în campania de la prezidențiale. Candidata PPU a fost Ramona Ioana Bruynseels.
Bruynseels a fost aruncată în bătălia electorală din 2019 de Dan Voiculescu, postul de televiziune Antena 3 oferindu-i spații generoase de promovare electorală.
Paguba după alegerile prezidențiale poate depăși însă 2.4 milioane de lei (510.000 euro). Conform datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă, candidata PPU a beneficiat în campanie de o finanțare privată de 803.398 de lei.
Partidul Puterii Umaniste nu este partid parlamentar și nu beneficiază de subvenție de la buget, astfel că întreaga resursă financiară pentru campania prezidențială a trebuit să fie asigurată din fonduri private. Spre exemplu, Klaus Iohannis a folosit 18.000.000 de lei în campanie, dar întreagă sumă a provenit din subvenția pe care PNL o primește anual de la bugetul de stat.
Potrivit legii, un candidat poate cerea rambursarea sumelor cheltuite în campania electorală dacă a reușit să treacă de pragul de 3% după anunțarea rezultatelor oficiale. Nu a fost însă cazul Ramonei Bruynseels, care a luat sub 3% la scrutinul din luna noiembrie.
PPU nu a făcut o solicitare de rambursare, dar AEP a verificat modul în care s-au utilizat banii în campanie pentru Ramona Ioana Bryunseels.
Controlul Autorității Electorale Permanente a descoperit o problemă majoră în modul în care s-a gestionat din punct de vedere financiar campania candidatei Bruynseels.
Conform unui document consultat de Europa Liberă, în contul de campanie au fost virate contribuții electorale în cuantum de 803.398 lei, dar, până la data încheierii campaniei electorale, Partidul Puterii Umaniste a angajat cheltuieli electorale în valoare de peste 1.59 milioane de lei. Formațiunea politică nu avea voie să antameze cheltuieli fără ca suma să se regăsească în contul de campanie.
Diferența de la opt sute de mii la 1.59 milioane de lei nu a fost însă declarată la Autoritatea Electorală Permanentă, ci a fost descoperită în urma controlului efectuat după încheierea alegerilor. Din acest motiv, 793.600 de lei este suma care urmează să fie confiscată de Autoritatea Electorală Permanentă de la PPU pentru campania Ramonei Ioana Bruynseels.
Legea prevede că pentru campaniile electorale „contribuțiile pot fi depuse în conturile bancare notificate Autorității Electorale Permanente numai până la data încheierii campaniei electorale”. Partidul Ramonei Bryunseels are dreptul să atace în instanță decizia AEP, dar dacă va pierde procesul va trebui să returneze statului român cei 800.000 de lei.
Discussion about this post