Astăzi, 16 iunie 2020 se împlinesc 57 de ani de când Valentina Tereșkova, în anul 1963 seta o premieră istorică devenind prima femeie care a fost vreodată în spațiu. Se întâmpla în Uniunea Sovietică, la doi ani după istoricul zbor al lui Iuri Gagarin. Aceasta avea doar 26 de ani și a reușit să înconjoare planeta de 48 de ori, timp aproape de 72 de ore. La finalul misiunii, rusoaica a reușit să preiea controlul capsulei în care se afla, să pornească motoarele de frânare, iar undeva deasupra Kazahstanului de astăzi a părăsit capsula cu o parașută. Modelul în care se afla se numea Vostok-6, putea transporta o singură persoană și a fost ultimul prototip Vostok care a dus oameni în spațiu, mai târziu URSS folosind modele de două persoane, numite Voșkod. De asemenea, modelul Voșkod a fost scos și el din uz deoarece în 1966 s-a lansat Soyuz, cu o capacitate de 3 locuri, ce a transportat printre alții și pe cea de-a doua femeie în spațiu, Svetlana Savitskaia în 1982.
Cât despre România, suntem încă departe de a atinge astfel de performanțe. Pe lângă celebrul român Dumitru Prunariu, ce zburat în spațiu cu aproape 40 de ani în urmă, niciun alt compatriot nu s-a apropiat de o astfel de reușită. Totuși, România a avut succesele ei în domeniul spațial. Agenția Spațială Română (ROSA) s-a implicat de la fondarea sa în 1998 în mai multe misiuni importante ale Europei, trimițând în spațiu microsateliți, sateliți și făcând experimente relevante și necesare cercetătorilor români și nu numai.
De asemenea, în 2 decembrie 2014 s-a înfăptuit o mare realizare pentru țara noastră, prin faptul că am devenit participanți activi la proiectul Stației Spațiale Internaționale, fiind una din doar cele 12 țări europene care participă. Asta poate însemna că, în câțiva ani, încă un român ar putea „pune piciorul” în afara orbitei.
Până în acest moment au zburat în spațiu aproximativ 570 de astronauți, procentul de femei fiind de aproximativ 10%. Sperăm că comemorarea acestui major eveniment ce a avut loc în urmă cu 57 de ani să ducă civilizația cu un pas mai aproape de egalitate și, în viitor, cine știe, poate își va trece și o româncă numele pe lista oamenilor ce au părăsit, pentru o perioadă, planeta Pământ, în căutarea progresului și a evoluării.
Discussion about this post