Mărețul actor Dan Puric a participat ca invitat de onoare la slujba de pomenire organizată de Patriarhia Română cu ocazia împlinirii a 131 de ani de la moartea marelui nostru Luceafăr național, Mihai Eminescu. Talentatul actor și regizor a profitat de ocazie pentru a-i aduce un omagiu din suflet marelui poet, spunând că Eminescu a fost „conștiința neamului” și că „nimeni nu a ars și a iubit România precum Eminescu”.
Maestrul Puric a asemănat timpul poetului cu vremurile pe care le trăim noi astăzi, spunând că atunci, ca și acum, „este vremea României lui Eminescu, e vremea de jertfă. Eminescu a fost conștiința a acestui neam”.
Puric a vorbit și despre tragicul sfârșit al poetului, care s-a stins din viață la tânăra vârstă de doar 39 de ani. Actorul și-a afirmat părerea cum că Eminescu ar fi fost asasinat de dușmanii săi din cauza naționalismului feroce de care a dat dovadă pe parcursul vieții.
„Problema este că astăzi, vânduții noștri, îl asasinează din nou. În felul în care îl apărăm pe Eminescu, ne apărăm țara și copiii. Dacă vrei să vezi pe cineva care urăște poporul român, atunci vezi dacă-l insultă pe Eminescu și Miorița”, a mai spus acesta.
Maestrul a aprofundat subiectul, spunând că România, precum poetul, are un destin important, iar că agonia face parte din acel destin. România, precum și Eminescu, „au un destin hristic”, a afirmat Puric, iar agonia prin care va trece țara este o „agonie mântuitoare”, la fel ca aceea simțită de Luceafăr.
Dan Puric a profitat de ocazie pentru a comenta câteva din întâmplările de actualitate din țară, cum ar fi trecerea legii privind introducerea educației sexuale în școli, un subiect aprig dezbătut în ultima vreme.
Acesta a afirmat că „Dacă Eminescu ar fi fost în viață astăzi, ar fi scos sabia” pentru a apăra inocența copiilor români.
Însă cum domnul Eminescu nu mai este printre noi, suntem obligați să privim înspre urmașii săi spirituali, înspre politicienii care militează și astăzi sub idealurile naționaliste ale Luceafărului. Politicienii pentru care deviza „sunt român și punctum” nu constituie doar niște vorbe în vânt.
Discussion about this post