Pandemia de Covid-19 continuă să afecteze nu numai pe cei care au contractat virusul Sars-CoV-2, dar și pe ceilalți pacienți din spitale. Astfel, spitalele românești au devenit, în afară de focare de boală în anumite orașe, dar și un mediu care dacă mai demult era menit să te ajute la însănătoșire prin liniște și tratamente, acum este o sursă de stres și un pericol în plus pentru pacienții care speră să nu apară complicații din cauza acestei epidemii.
Surse din cadrul sănătății au afirmat că pacienții cu cancer sunt îndeosebi în pericol din cauza infectării cu noul Coronavirus. Iată ce declară sursele: “Pacienții cu cancer prezintă un risc mult mai mare (de 4 până la 5 ori) de a dezvolta foarte rapid complicații respiratorii severe, inclusiv deces. Se poate aprecia că, în prezent, pacienții oncologici sunt la risc vital, atât din cauza afecțiunii
de fond, cât și din cauza amenințării infectării COVID-19.” Așadar, riscul este dublu pentru aceștia, iar medicii se tem că pandemia înăsprește rigurozitățile tratării acestora. Orice greșală făcută, cât de mică, se poate dovedi diferența dintre viață și moarte.
Astfel, în timp ce guvernul încearcă să arunce vina pe medici pentru aglomerația din spitale și pentru lipsa echipamentului, aceștia au de dat piept cu complicații și riscuri la oncologie. Și nu numai, deoarece toate secțiile sunt amenințate de posibilele infectări. De aceea este vital, în actualul context, să urmăm recomandările medicilor și specialiștilor în domeniu.
Pe secția oncologie, recomandările sunt următoarele:
-
evitarea vizitelor și a contactului cu membrii familiei care pot fi posibili contacți
-
pacienții să locuiască singuri, într-o cameră separată
-
limitarea ieșirilor în afara casei, a vizitelor la magazine și a folosirii mijloacelor de transport în comun
-
igiena periodică a mâinilor și a obiectelor de uz personal (ex. Telefon, telecomandă) cu soluții dezinfectante pe bază de clor sau alcool
-
confirmarea telefonică cu spitalul, înaintea oricărei vizite programate
-
purtarea unei măști de protecție, la fiecare ieșire din locuință
-
monitorizarea temperaturii dimineața și seara – dacă T este mai mare de 37,5 grade Celsius sau în cazul apariției simptomelor (mialgii, cefalee, tuse seacă) luarea legăturii DE URGENȚĂ cu medicul curant.
Discussion about this post