Se spune că Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele.Uneori Sânzienele sunt sinonime cu Drăgaicele, manifestându-se, potrivit superstiției, în ziua sf. Ioan Botezătorul-24 iunie. Așa că astăzi fiind 24 iunie 2020 să vedem ce să facem pentru a le „respecta” sărbătoarea și a nu le supăra pe Sânziene.
Sărbătoarea de Sânziene are o mulțime de ritualuri, cu scopuri diverse: asigurarea rodniciei și fertilității câmpului, avutul copiilor în cazul femeilor măritate și măritișul în cazul femeilor nemăritate. De asemenea, necinstirea Sânzienelor, fecioare zănatice din clasa ielelor, îl va face mut și surd pe acela ce a îndrăznit să le stea în cale. Cum putem să le sărbătorim pe Sânziene? Prin hore și strigăte. Cu cât dansul este mai sălbatic și energic, cu atât mai bine. De asemenea, o torță sau o lumânare trebuie aprinsă seara și purtată prin toată casa. Sânzienele sunt de asemenea și numele unor flori. Se spune că coronițele din flori de sânziene aduc noroc, mai ales dacă sunt purtate în timpul dansului.
Iată ce făceau străbunicii mai demult pentru a le aduce noroc această zi. Alaiul Drăgacei, cea mai frumoasă și cuminte fată din sat, este o tradiție veche ce presupune colindatul satului a unui grup de fete cu Drăgacea în frunte, îmbrăcate în alb și dansând hore la răscruci. Oamenii nu ar trebui să se îmbăieze de Sânziene, pentru a nu îndepărta magia sărbătorii. Spălatul ar trebui să se facă a doua zi după mizeul nopții. În unele sate noaptea, bătrânele care aveau fete de măritat umblau și adunau stropii de rouă pe o pânză albă ce era apoi stoarsă într-un castronaș, iar fetele care se spălau din acea rouă urmau să se mărite repede.
Atenție la focuri! Superstiția mai spune că în această zi sub fiecare loc unde se aprinde un foc se va găsi o comoară. Mult noroc tuturor și fie ca Ielele să fie mulțumite pentru a avea o perioadă următoare liniștită. Totodată, la mulți ani tuturor celor care poartă numele de Ioan/Ioana și variații.
Discussion about this post