Emanuel Ungureanu susține că după data de 1 iunie nu s-a dispus testarea personalului medical în vederea identificării noului coronavirus deși erau pacienți infectați.
Deputatul declară că în data de 26 mai, pe secția de Chimioterapie din cadrul IOCN a fost internat un pacient din Suceava, pe nume Vasile Boșca, venit din partea managerului institutului, Cătălin Vlad.
„S-a insistat foarte mult pentru a fi preluat acest pacient deși tratamentul oncologic se putea efectua foarte bine și în teritoriu. Nu era o urgență medicală. Personalul din cadrul institutului clujean nu a putut putut refuza preluare acestuia, mai ales că venea cu recomandare din partea managerului unității. A fost o <pilă> care a intrat pe ușa din dos în spital, a evitat triajul și a intrat în spital fără test, după care a urmat un lanț de neglijențe penale”, a spus Ungureanu.
Pacientul respectiv fusese internat în Suceava în data de 20 mai și a fost testat pentru coronavirus, iar rezultatul ar fi fost negativ, însă nu a existat nici o dovadă scriptică în acest sens la internarea la IOCN.
La o zi după internarea la Cluj, lui Vasile Bocșa i s-a efectuat testul pentru COVID-19 cu rezultat negativ, iar în 31 mai acesta a făcut un puseu febril, a fost retestat iar rezultatul a ieșit pozitiv și a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.
„După câteva zile a mai fost confirmat pozitiv un alt pacient. Ulterior depistării acestuia cu virusul Sars Cov 2, cadrele medicale care au intrat în contact direct cu pacientul nu au fost testate. Acestea au solicitat testarea în data de 2 iunie după ce s-a aflat că în secție există un pacient pozitiv”, a mai arătat deputatul.
Abia în data de 5 iunie, la 5 zile după confirmarea cu COVID a pacientului Vasile Boșca, a celuilalt pacient, dar și a unei asistente medicale, conducerea IOCN a decis să testeze restul personalului medical care a intrat în contact direct persoanele infectate.
„În tot acest timp, cadrele medicale asimptomatice și restul care au avut simptome minore sau moderate au mers la serviciu și au transmis mai departe virusul celor din jur fără să știe”, a mai susținut Emanuel Ungureanu.
Acesta a menționat că asistenta care s-a ocupat efectiv de bolnavul Vasile Bocșa l-a întrebat pe epidemiologul spitalului cum este posibil ca pacientul să fie negativ în 26 mai și pozitiv în 1 iunie, la care acesta ar fi răspuns că, probabil, nu s-a prins ”fereastra virală”.
„În 5 iunie au fost confirmate pozitiv deja 4 persoane din cadrul secției de Chimioterapie. În cadrului focarului au fost infectate din informațiile mele 12 cadre medicale și mai mulți pacienți, dintre care unul a decedat”, a mai spus Emanuel Ungureanu.
Din punctul său de vedere, modalitatea în care a procedat conducerea IOCN în vederea evitării răspândirii coronavirusului este una ”absolut defectuoasă”.
„După depistarea primului caz de COVID, secția de Chimioterapie trebuia să fie închisă și dezinfectată corespunzător, iar personalul care a lucrat trebuia testat de îndată. Abia în data de 15 iunie au început să mute de pe secție pacienții și să dezinfecteze spațiile și saloanele pacienților. Managerul Vlad nu a luat măsuri de la început pentru prevenirea apariției COVID”, a explicat Ungureanu.
Denunțul penal față de Cătălin Vlad și față de alte persoane responsabile din IOCN a fost depus vineri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
Managerul IOCN a declarat că acuzațiile lui Ungureanu sunt ”total nefondate”.
„Pacientul din Suceava de care se vorbea era unul în stare gravă, a fost testat și avea test negativ. A fost pozitivat după o săptămână, nu știm din ce cauză. Este o anchetă epidemiologică, un control al DSP. Noi am luat toate măsurile pe care le-am considerat utile pentru limitarea infectării cu coronavirus a pacienților și a personalului medical”, a spus Vlad.
În total, în cadrul IOCN au fost confirmați 52 de pacienți pozitivi și 24 de cadre medicale și personal auxiliar.
Discussion about this post