„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de elogierea dictatorului Nicolae Ceaușescu de către primarul PSD, Mihai Bălan. Astfel de reacții publice ale unor lideri politici sau formatori de opinie trebuie sancționate de către autoritățile competente. Regimul comunist din România a făcut zeci de mii de victime, iar crimele și abuzurile comise înainte de 1989 sunt de necontestat. Este de nepermis ca la mai bine de 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist din România reprezentanți ai unor formațiuni politice să încerce să denatureze istoria, să alimenteze falsuri istorice și să păteze, prin afirmațiile făcute în spațiul public, memoria celor care și-au pierdut viața sau au avut de suferit în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Astfel de reacții, precum cele ale reprezentantului PSD, sunt o ofensă adusă memoriei celor care au luptat, uneori cu prețul vieții, pentru apărarea valorilor democratice și a statului de drept. De asemenea, astfel de atitudini sunt o piedică majoră în fața progreselor făcute de statul român în ultimele decenii pentru ca acest capitol sumbru din istoria României să nu se mai repete”, transmite Institutul.
Având în vedere postarea primarului comunei Bârnova, IICCMER îi cere lui Marcel Ciolacu să ia măsuri urgente și ferme pentru sancționarea lui Mihai Bălan.
Primarul din Bârnova ar fi scris pe un grup de Facebook că Nicolae Ceaușescu a fost ucis de „străini” și că odată cu moartea lui a fost „împușcat întregul popor român. La această oră, postarea nu mai există pe grupul respectiv.
De altfel, în primăvară, același primar publica pe pagina sa de Facebook un anunţ prin care le atrăgea atenţia localnicilor să nu accepte măşti de la necunoscuţi pentru că ar fi „stropite cu chimicale şi induc leşinul”.
De la plecarea lui Marius Oprea de la IICCMER, instituția are preocupări cel puțin ciudate
Istoricul Marius Oprea afirmă că îşi va continua activitatea de exhumare a victimelor comunismului, în calitatea sa de arheolog expert, deşi nu mai lucrează la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, după interzicerea detaşărilor de la privat la stat.
„La urma urmei, mie nu-mi poate interzice nimeni, în calitatea mea de arheolog expert, să particip în continuare la aceste săpături. Chiar dacă nu mai lucrez la Institut. O să particip în continuare în această calitate şi de iniţiator al acestui program naţional de exhumare a victimelor comunismului la aceste investigaţii chiar dacă nu voi mai fi la Institut”, a declarat pentru AGERPRES Marius Oprea.
El consideră că plecarea sa din IICCMER „e pur şi simplu un accident”, pentru că timp de şapte ani nu i s-a scos postul la concurs.
„După părerea mea, ar fi grav ca un ‘accident’ de genul ăsta – care nu a fost provocat cu ţintă, să zic, nu am fost eu ţinta acestei întreruperi a detaşării – să fie, practic, folosit ca un pretext pentru sistarea acestor activităţi în cadrul Institutului”, a spus istoricul.
Marius Oprea, care a înfiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, instituţie aflată în subordinea prim-ministrului, a arătat că proiectele sale mergeau dincolo de „săpături”.
„Eu am o evidenţă a deţinuţilor politici din timpul lui Ceauşescu. Şi voiam să demontez inclusiv teoria aia cu ‘Mămăliga nu explodează’, pentru că e falsă. Am avut foarte mulţi disidenţi, practic necunoscuţi de marea masă a oamenilor. Numai la Aiud am găsit 789 de deţinuţi în anii lui Ceauşescu, între ’65 şi ’89 şi, mă rog, zeci de mii de avertizări date diverşilor pentru atitudini neconforme cu regimul ş.a.m.d. Voiam să mă îndrept spre anii ’80, dar oricum o s-o fac, că sunt, că nu sunt la Institut, dar e mult mai greu aşa, ca privat”, a explicat acesta.
El a amintit că, pe 2 februarie, va susţine conferinţa „În căutarea poporului pierdut. Arheologia victimelor comunismului”, la Teatrul Naţional din Bucureşti, iar în martie va deschide, la Museikon Alba Iulia, o inedită expoziţie de artă plastică, intitulată „Poporul pierdut”.
„Eu am adunat tot felul de mici chestii găsite prin morminte, de la cuiele coşciugelor, până la tot felul de lucruri asemenea, cu care am realizat nişte obiecte de artă, un fel de icoane pe lemn, care vor fi expuse, la Alba Iulia, la Museikon. Deci nu mă las, oricum”, a mai spus Marius Oprea.
Alexandra Toader a fost numită la începutul anului în funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban. Decizia, în care se precizează că numirea este pentru o perioadă de cinci ani, a fost publicată pe 16 ianuarie în Monitorul Oficial.
Discussion about this post