Victor Rebengiuc, Marius Manole sau Mihai Călin sunt doar câţiva dintre actorii care au promovat iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”. Au ieşit în stradă şi au ajutat la strângerea semnăturilor. Au trecut doi ani de atunci. Actorii nu regretă că s-au alăturat proiectului. Privesc însă cu îndoială la politicienii PSD care, în 2018, au pus beţe în roate acestei iniţiative şi acum se declară susţinători ai proiectului. Cu toţii aşteaptă ca vorbele să fie probate prin vot.
Parlamentul e doar un pas. Pentru a fi adoptată, iniţativa „Fără penali” are nevoie de 91 de voturi în Senat, apoi trebuie supusă votului popular, prin referendum. Astfel, se va decide adăugarea la articolulul 37 din Constituţie a următorului alineat: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
Actorii care au susținut proiectul nu regretă că s-au implicat și spun că această inițiativă reprezintă un prim pas spre o clasă politică mai curată.
„Merita să susţinem o asemenea iniţiativă pentru că de 30 de ani avem numai penali în Parlament şi în Guvern şi în conducere. Asta de fapt este PSD-ul. El încearcă să cucerească, să adune voturi, pentru că o să spună în momentul în care adună destule voturi ca să-şi câştige din nou o majoritate în Parlament”, a declarat Victor Rebengiuc.
„Era de aşteptat într-un fel să cedeze clasa politică, pentru că iniţiativa asta fără penali nu era specifică niciunui partid. E un prim pas spre o clasă politică mult mai curată”, a spus Marius Manole.
„PSD încearcă să îşi construiască o altă imagine. În acelaşi timp şi pentru alegeri, pentru a salva ce se poate pentru alegerile locale, extrem de importante pentru ei şi parlamentare”, crede actorul Mihai Călin.
Discussion about this post