Ministerul Apărării de la Belgrad a anunţat marţi că au fost lansate „procedurile legale” care să permită un acord interguvernamental pentru deschiderea unei misiuni a Ministerului rus al Apărării pe teritoriul Serbiei. Acordul ar consolida cooperarea militară dintre Serbia şi Rusia, conform Ministerului sârb al Apărării.
Alianţa Nord-Atlantică a refuzat să comenteze informaţiile.
Deşi vrea să adere la Uniunea Europeană, Serbia a consolidat relaţiile politice şi militare cu Rusia.
Rusia a acordat deja autorizaţia ca Ministerul Apărării să deschidă o reprezentanţă în Serbia, conform unui document citat de agenţia Reuters. Potrivit ordonanţei guvernamentale semnate de premierul Mihail Mişustin, viitorul şef al misiunii militare ruse va facilita soluţionarea problemelor militare şi tehnice în cooperarea dintre Rusia şi Serbia. Practic, oficialul rus ar putea primi autorizaţii de a vizita unităţile militare sârbe dotate cu echipamente importate din Rusia.
În ultimii ani, Serbia a achiziţionat din Rusia avioane de vânătoare MIG-29, elicoptere militare Mi-35, tancuri T-72 şi transportoare blindate.
În septembrie, preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici, afirma că va încerca să menţină relaţii echilibrate atât cu Ocidentul, cât şi cu Rusia şi China. „Dacă trăieşti într-o ţară mică aflată geografic la o intersecţie, atunci politica trebuie să fie menţinerea păcii şi a stabilităţii, fie prin a nu avea dispute cu nimeni, ceea ce este imposibil, fie prin a avea dispute cu toată lumea în mod egal. Serbia este pe o direcţie europeană, dar trebuie să supravieţuiască şi are prieteni atât în SUA, dar are prieteni de care nu îi este ruşine şi la Moscova şi Beijing. Uneori, trebuie să ne protejăm neutralitatea militară rămânând singuri”, sublinia Aleksandr Vucici.
Spionajul în Balcani al Rusiei în anul 2019 a agitat apele în regiune
Guvernul rus a expulzat un diplomat bulgar ca ripostă după ce Sofia a refuzat să acorde viză unui ataşat militar al Rusiei ce urma să fie trimis în post la Sofia, a anunţat joi Ministerul de Externe al Bulgariei, potrivit Reuters.
Ambasadorul Bulgariei la Moscova, Atanas Krastin, a fost informat că diplomatul trebuie să părăsească Rusia în 24 de ore, conform protocolului diplomatic, a precizat ministerul într-un comunicat.
Moscova a invocat „principiul reciprocităţii”, se mai arată în comunicat.
Sofia a cerut Moscovei în luna octombrie 2019 să retragă un diplomat rus, după ce procurorii bulgari au indicat că acesta ar fi fost implicat în acţiuni de spionaj. De asemenea, Bulgaria a refuzat să acorde viză de intrare noului ataşat militar rus.
Bulgaria, un aliat fidel al Moscovei în perioada comunistă, este stat membru al NATO şi al Uniunii Europene, dar păstrează legături culturale şi istorice strânse cu Rusia, care rămâne cel mai mare furnizor al său de energie.
Anul trecut, Sofia nu s-a alăturat aliaţilor din NATO şi UE în expulzarea de diplomaţi ruşi în urma otrăvirii unui fost spion rus în Marea Britanie.
Scandalul de spionaj rusesc din Bulgaria vine în același timp alături de cel din Serbia.
Potrivit Blic, o înregistrare video publicată la 17 noiembrie 2019 pe YouTube arată un diplomat rus și ofițer al Serviciilor de informații militare ruse (GRU), Gheorghi Kleban, înmânând bani unui bărbat care se presupune că este un înalt oficial sârb, într-o parcare din Belgrad.
Agenția de Informații a Serbiei (BIA) a confirmat autenticitatea acestei înregistrări video, făcută cu camera ascunsă, în care ofițerul (colonelul) GRU, Gheorghi Kleban, îi înmânează o sumă de bani unui bărbat despre care se spune că este un agent de informații sârb.
Discussion about this post