Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, joi, la Constanța, dacă s-ar putea impune carantina pe cartiere sau localități mici.
„Sunt și acum mai multe localități carantinate. Evaluarea indicatorilor conform prevederilor legale se face pe unități administrative, cel mult pe sate, adică grupări de case care au o formă de unitate în interiorul localităților. E foarte complicat la orașe, mai ales foarte greu de carantinat un cartier sau anumite grupuri de blocuri sau de case. Sigur a fost o idee… în București sunt sectoare, care sunt subunități și noi evaluăm și rata de infectare pe de o parte, dar este foarte greu să mergem până la nivelul cartierelor”, a spus Orban.
Premierul Ludovic Orban a mai spus că România a depășit 50.000 de teste capacitate zilnică.
„Am depășit 50.000 capacitate de testare și Direcțiile de Sănătate Publică urmăresc modalitatea de testare și urmăresc ca toți cei care îndeplinesc condițiile de testare să fie testați într-un interval de maxim 48 de ore. Numărul de teste pe care le poate face un județ depinde de nevoia de testare care există în județul respectiv. Faptul că sunt județe cu capacitate de testare mai mare se datorează și dezvoltării județelor, numărului de populație, numărului de unități care au capacitatea se efectueze această testare”, a mai spus Orban.
Premierul a mai afirmat că numărul de teste sau de cazuri de infectare mai ridicat în orașe mari se explică prin faptul că nimeni nu e obligat să se testeze în județul de domiciliu.
„Nu ești obligat să îți faci testul neapărat în județul în care locuiești, poți să vă spun – nu am acum procentul – dar în București, de exemplu, la centrul de testare din București e un procent însemnat de persoane de cetățeni români care se testează și care nu au domiciliul în București. Același lucru e valabil și la Cluj. Sunt convins (…) că cei din Giurgiu, de exemplu, foarte mulți lucrează în București și se pot testa în București”, a mai spus Orban.
Discussion about this post