Luna trecută a adus a patra creştere consecutivă a producţiei fabricilor din zona euro, susţinută de cererea în creştere venită atât din interiorul, cât şi din exteriorul regiunii. Companiile au rămas optimiste cu privire la producţia viitoare, dar au continuat să opereze disponibilizări.
„Sectorul manufacturier al zonei euro a crescut puternic în octombrie, producţia şi comenzile înregistrând rate de creştere rar depăşite în ultimele două decenii“, arată Chris Williamson, economist la IHS Markit. „Deşi datele sunt un semn bun pentru producţia de pe trimestrul patru, creşterea este îngrijorător de inegală“.
Germania a înregistrat cea mai solidă performanţă, beneficiind de pe urma unei cereri puternice pentru autovehicule, echipamente de business şi utilaje.
În iunie, cererea totală la export, în special din China, i-a ajutat pe producătorii germani să-şi revină de pe urma şocului măsurilor de carantină pentru a doua lună consecutiv. China a cumpărat atunci cu 15,4% mai multe produse de la cel mai mare exportator al Europei decât în iunie 2019.
În august, exporturile germane către China au scăzut cu doar 1,1% faţă de anul trecut.
Sectorul manufacturier s-a dovedit relativ rezistent în faţa reluării creşterii infectărilor. Şi datele din Asia au înfăţişat o situaţie pozitivă în octombrie. Fabricile din China au continuat să înregistreze creştere.
Sectorul serviciilor din zona euro însă se loveşte de reticenţa consumatorilor şi va suferi o deteriorare a activităţii în noiembrie, când restaurantele, hotelurile şi magazinele vor fi închise în multe părţi ale continentului.
„Deşi sectorul manufacturier ca întreg creşte puternic acum, sustenabilitatea redresării va depinde de revenirea la normal a gospodăriilor şi de întărirea pieţelor muncii“, arată Williamson.
Citește întreg articolul pe www.4just.eu.
Discussion about this post