Partidul Comunist consideră că cenzura din China nu este suficient de severă. Sub conducerea președintelui Xi Jinping, partidul și-a înăsprit controlul asupra tuturor. Mai mult decât atât, și-a rafinat metodele și a pus la punct supravegherea și controlul asupra religiei la un nou stadiu.
Oficial, începând cu data de astăzi, Partidul Comunist Chinez va folosi tehnologia modernă pentru a crea prima dictatură digitală, de înaltă tehnologie din lume.
Date statistice relevante
Deşi, potrivit Constituţiei, în Republica Populară Comunistă China este garantată libertatea religioasă, comunităţile ecleziastice trebuie să se înregistreze şi să accepte controlul statului totalitar. Aproximativ 15 milioane de chinezi sunt înregistraţi ca fiind protestanţi şi alţi 5 milioane s-au declarat catolici. Dar majoritatea – potrivit statisticilor neoficiale, circa 50 de milioane de chinezi – sunt membri ai unor comunităţi religioase clandestine.
Aplicația „minune”-noul mod de control
Odată cu lansarea noii aplicații denumită ironic „Smart Religion Application” – această formă de control a…„ religiei inteligente”, cea care va permite guvernului comunist să știe exact cine participă la orice serviciu religios recunoscut oficial.
Noua aplicație-dezvoltată de Comisia pentru afaceri etnice și religioase a provinciei Henan din China-va fi necesară pentru a urma un nou mandat guvernamental care cere cetățenilor chinezi să se înregistreze și să facă în prealabil o rezervare online pentru a participa la orice serviciu religios din bisericile sancționate (în bisericile creștine cât și în moschei), astfel încât e guvernul comunist aflat la conducere să cunoască în timp real toate amănuntele.
Înregistrarea prin aplicație va necesita informațiile personale ale solicitantului , inclusiv numele, numărul de telefon, numărul de identificare guvernamentală, reședința permanentă, ocupația și data nașterii acestuia. După înregistrarea propriu-zisă, va fi necesară o rezervare pentru serviciul religios specific .
De asemenea, transmisiunile în direct sau înregistrările online ale ceremoniilor religioase vor fi de-acum înainte interzise. Măsurile au intrat în vigoare la 1 martie 2022, fiind de asemenea interzis ca o organizație sau un individ să strângă fonduri bănești „în numele religiei.”
Reacții imediate generate de această formă de control
Se pare că toată procedura amintită se ia în calcul după un test final de temperatură care ar trebui să arate că solicitantul nu este infectat cu Covid 19, iar înregistrarea trebuie validată printr-un cod QR care trebuie prezentat neapărat înainte de a trece pragul bisericii parohiale sau a moschei, după caz.
Criticând noile decizii, grupul de susținere a drepturilor religioase ChinaAid a declarat: „Aceste măsuri de management nu au rezultat direct în intenția de a proteja drepturile religioase ale persoanelor religioase, ci mai degrabă sunt mijloace pentru îndeplinirea scopurilor politice.”
ChinaAid a remarcat că raportul din data de 24 februarie 2023 publicat de Henan Daily a subliniat că „ Zhang Leiming , membru al Comitetului permanent al Comitetului de partid al provinciei Henan și șeful Departamentului de lucru al Frontului Unit, a mers la Comitetul etnic și religios al provinciei pentru a investiga și a sublinia că este necesar să se administreze strict religia într-un mod cuprinzător, să se unească și să îndrume majoritatea credincioșilor religioși să urmeze neclintit Partidul Comunist Chinez.”
Cazul regretabil din 2017
Reamintesc faptul că în anul 2017, o biserică catolică din Henan încă în construcție a fost ridicată la pământ de autoritățile comuniste, care au declarat biserica „structură ilegală” și au ordonat demolarea ei .Trei sute de polițiști au venit atunci însoțiți de inspectori pentru a se asigura că biserica a fost dărâmat. Enoriașii au încercat să oprească demolarea, dar au fost bătuți de către forțele de poliție, iar un număr de patruzeci de persoane au fost reținute.
A fost în cele din urmă confiscată proprietatea bisericii,împreună cu cea a enoriașilor și a muncitorilor în construcții.
Raportul din acest an
Raportul „Open Doors” din 2023 privind persecuția religioasă din China afirmă că „monitorizarea (de exemplu, de către autoritățile școlare și comitetele de cartier) este omniprezentă în întreaga țară ”. Potrivit raportului, „supravegherea în China este printre cele mai opresive și mai sofisticate din lume ”.
Înăsprirea restricțiilor și creșterea supravegherii îi pun pe creștinii din China sub o presiune din ce în ce mai intensă, deoarece Partidul Comunist încearcă să limiteze toate amenințările la adresa puterii sale. De asemenea, creștinii sunt deosebit de vulnerabili la acest mod de persecutate, fiind în pericol de a li se restrânge drepturile și de a fi privați de libertate de orice fel.
Detalierea modului în care Partidul Comunist Chinez țintește atât locurile de întâlnire, cât și pe creștinii „ de profil înalt ” care cad sub control special guvernamental pentru că și -au exprimat criticile la adresa regimului sau pentru presupuse conexiuni cu grupuri străine reprezintă o formă aspră de control. De altfel, recentul raport Open Doors a admis că guvernul chinez „ operează un sistem de recompense pentru a încuraja agenții de securitate din comunitate să raporteze orice fel de nereguli.”
Acest sistem de management al rețelei este pe deplin restrictiv și este utilizat în mai multe scopuri, inclusiv pentru a monitoriza cartiere întregi în timp real.
De altfel, toate comunitățile de creștini sunt monitorizate în acest mod. Multe activități ale bisericii nu sunt monitorizate doar de prezența agenților, ci și de camerele CCTV care urmăresc amvonul, congregația și complexul bisericii din jur. Din ce în ce mai multe biserici se confruntă cu acțiuni precum hărțuirea și limitarea accesului, odată ce activitățile acestor comunități religioase au fost descoperite.
Raportul mai face referire și la aspectul conform căruia cei mai mulți dintre credincioșii chinezi practicanți au fost forțați să se împartă în grupuri mici, să se adune în locații diferite și să se schimbă frecvent , „păstrând un profil redus pentru a nu fi detectați de ofițerul de sub-sector sau de comitetul de cartier.”
Comentând situația , expertul și activistul american specializat în problemele statului totalitar chinez Steven Mosher a opinat că, odată cu noua aplicație de supraveghere „ partidul comunist chinez folosește tehnologia modernă pentru a crea prima dictatură digitală de înaltă tehnologie din lume.”
Argumentând, domnul Mosher a spus că guvernul comunist dorește să monitorizeze toată lumea din China în timp real, folosind auto-raportarea, camere de supraveghere și Inteligența Artificială. „Big Brother nu numai că urmărește, dar se așteaptă să raportați orice „ activitate subversivă ” în care ați putea fi implicat – inclusiv să mergeți la Sfânta Liturghie. ” (…) Acesta poate fi soarta noastră dacă nu suntem atenți ”, a avertizat Mosher.
Conferința Consultativă Politică a Poporului Chinez nu doar „ colaborează cu PCC ” , este un grup de front pentru PCC, în același mod în care Asociația Patriotică Catolică este un grup de front pentru PCC ”, a admis Mosher.
În decembrie 2021, secretarul general al PCC, Xi Jinping, a ținut un discurs la Conferința națională privind munca în legătură cu afacerile religioase. Xi a subliniat la acel moment că „ religia și organizațiile religioase trebuie să fie îndrumate activ pentru a se adapta la societatea socialistă ” și că cei care lucrează la „ treburile religioase ” în cadrul Partidului trebuie să ia ca sarcină principală procesul prin care societățile non-Chinese să intre sub influența culturii chineze, în special limba, normele societale, cultura identitatea etnică.
Termenul folosit a fost cel de „sinicizarea a religiei” . Și ca să nu existe vreo înțelegere greșită că sinicizarea înseamnă pur și simplu realizarea de adaptări modeste la cultura chineză, președintele Republicii Populare Comuniste Chineze a afirmat următoarele: „ Sinicizarea înseamnă că toate comunitățile religioase ar trebui să fie conduse de Partid, controlate de Partid și să sprijine Partidul. „
Amintiri dureroase
Nu există astfel loc în această formulare pentru ca Biserica Catolică, sau orice organizație religioasă din China, să opereze independent de controlul Partidului Comunist. De fapt, partidul comunist a transmis clar că orice organizație care încearcă să facă acest lucru va fi anihilată.
Nu este prima dată când autoritățile chineze încearcă să controleze cetățenii folosind o aplicație de smartphone. Chiar în luna iunie anul trecut, guvernul a obstrucționat un plan de sute de a protesta împotriva înghețarii fondurilor bancare prin declanșarea unei aplicații pe smartphone-urile cetățenilor chinezi, schimbându-și „codul de sănătate” de la culoarea verde la cea roșie. Cu acea ocazie le-a limitat efectiv accesul să călătorească prin țară, folosind transportul public cât și accesarea locurilor publice, cum ar fi restaurantele și mall-urile tuturor dizidenților sau celor care au nesocitit platforma digitală folosită de Vaccine Passports, care oferea aceeași funcționalitate totalitară ca cea folosită de „sistemul de credit social. ”
În loc… de concluzie
În prezent, Republica Populară Comunistă Chineză recunoaște cinci religii: budismul, protestantismul, catolicismul, taoism ul și islamul. Teoretic, constituția garantează libertatea de credință, dar lucrurile s-au deteriorat foarte mult de când președintele Xi Jinping a venit la putere.
Astăzi există între 10 și 12 milioane de catolici în China, conduși de către Asociația Patriotică a Catolicilor Chinezi (APCC), o entitate aflată în mâinile Partidului Comunist Chinez (PCC). În același timp, există încă o întreagă rețea de biserici subterane.
Acest plan cu reminiscențe și mod de operare totalitar, de „sinicizare a religiilor,” adoptat în 2015 de Xi Jinping, aspiră să facă diferitele credințe compatibile cu „cultura comunistă chineză”. A generat o înăsprire treptată și severă a controlului asupra comunităților religioase, oficiale și clandestine, care nu mai scapă ochiului digital al Beijing-ului.De altfel, în acest punct, acordul provizoriu semnat între Sfântul Scaun și statul chinez privind numirea episcopilor în 2018 nu a înregistrat niciun progres.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Sursa foto : https //google.com
Sinteza acestui material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate
Discussion about this post