Noul rege al Marii Britanii Charles al III-lea a fost încoronat cu mult fast, în cursul zilei de sâmbătă 6 Mai 2023, în celebra catedrală Westminster Abbey din Londra, de către Arhiepiscopul de Canterbury. Într-o desfășurare care a fost televizată pe tot cuprinsul globului, această a păstrat majoritatea tradițiilor sale străvechi. Ceremonia a fost însă presărată cu câteva întorsături moderne și „interconfesionale”, demn de remarcat fiind faptul că Charles s-a angajat „să promoveze un mediu în care oamenii de toate credinţele din regat pot trăi liber.”
Aşezat în scaunul de stejar al Sfântului Edward, considerat cea mai veche piesă de mobilier din Regatul Unit, Charles al III-lea a fost încoronat după ce a primit diversele însemne regale, simbolizând responsabilităţile sale în calitate de şef de stat al Marii Britanii până în ziua morţii sale. Regele a primit globul suveranului, simbolizând lumea, sceptrul cu cruce, reprezentând lumea creştină, şi sceptrul porumbelului, simbolizând rolul spiritual al monarhului. De asemenea, Arhiepiscopul de Canterbury, primatul Bisericii Angliei i-a înmânat regelui mănuşa albă a puterii.
Momentul istoric, urmărit pe întreg globul, a reprezentat împlinirea unui destin regal mult așteptat, care însă urmează morţii mamei sale, regina Elisabeta a II-a, în luna septembrie, după 70 de ani de domnie.
Încoronarea a fost o ceremonie cu multe elemente religioase, însă pline de simbolism, iar rugăciunile au abordat tema ‘Called to Serve‘ (chemat să servească), un atribut asociat reginei Elisabeta a II-a care şi-a dedicat viaţa Commonwealth-ului.
Regele Charles al III-lea a fost încoronat monarh al naţiunii britanice, fiind la șaptezeci și patru de ani, cel mai în vârstă monarh din întreaga istorie a Imperiului britanic.
Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, i-a aşezat pe cap coroana din secolul al XVII-lea a Sfântului Edward, în cel mai important moment al ceremoniei solemne de la Westminster Abbey, în inima capitalei britanice. După ce i-a aşezat coroana pe cap, arhiepiscopul a strigat în faţa adunării „Dumnezeu să-l apere pe rege”, după care au răsunat trompetele.
După ungerea cu un mir special, Regele Charles al III lea a fost îmbrăcat într-o haină aurie (numită Supertunică) şi aşezat pe Scaunul de Încoronare. Acesta a constituit unul dintre momentele centrale ale ceremoniei de învestitură, pline de simbolism.
Arhiepiscopul de Canterbury i-a prezentat însemnele puterii, inclusiv Sceptrul Suveranului, iar prinţul William a adus un veşmânt special utilizat pentru încoronare.
După punerea formală a coroanei regale, a urmat Înscăunarea regelui Charles, iar William, prinţ de Wales, succesor la tronul Marii Britanii, i-a promis tatălui său loialitate.
Ulterior, soţia regelui Charles, Camilla, regină consoartă, a fost și ea încoronată, printr-o ceremonie mult mai scurtă.
A urmat ceremonia prin care membri ai familiei regale şi lorzii Marii care l-au felicitat formal pe noul rege.Ulterior, regele Charles şi soţia sa, Camilla, au primit Sfânta Împărtăşanie, iar Arhiepiscopul de Canterbury a invocat binecuvântarea lui Dumnezeu asupra lor.
Charles a devenit cel de-al patruzecilea suveran care a fost încoronat la Westminster Abbey, unde au fost de asemenea încoronaţi şi predecesorii săi începând din anul 1066. Cuplul regal s-a întors apoi la Palatul Buckingham.
Jurământul Regelui Charles al III lea
Odată cu încoronarea noului monarh, actul propriu-zis a venit cu o nouă tradiție – un jurământ către Majestatea Sa care a fost rostit cu voce tare de către cei două mii de invitați toți, care au urmărit din Westminster Abbey încoronarea sa.
Aceasta reprezintă o ruptură cu tradiția, care probabil a fost menită „să reconecteze supușii Coroanei cu Dumnezeu însuși” , al Cărui nume a apărut doar de două ori menționat, în jurământul public de credință.
Noul monarh britanic Charles al III-lea-care a devenit rege la 8 septembrie 2022, la moartea mamei sale Elisabeta a II-a-este guvernatorul suprem al Bisericii Angliei, în tradiția fondatorului Bisericii, regele Henric al VIII-lea. Acest rege din perioada medievală este cel care s-a rupt de Sfântul Scaun, într-un efort de a divorța de soția sa și de a se recăsători.
În consecință, actualul rege britanic Charles al III-lea a jurat pe o Biblie în timpul ceremoniei să mențină în Marea Britanie „Religia reformată protestantă”.
Arhiepiscopul de Canterbury i-a pus trei întrebări monarhului, iar prin răspunsurile sale, acesta a jurat, în engleză, că va respecta şi proteja legea şi Biserica Angliei: „Promiteți solemn și jurați să guvernați popoarele Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ale tuturor țărilor şi teritoriilor Commonwealth-ului, în acord cu legile și obiceiurile lor?
Promit solemn s-o fac!
Veți fi călăuzit în toate judecățile voastre de Lege, Dreptate și Milă?
Așa am să fac!
Veți face tot ce vă stă în putere să apărați Legile Domnului și mărturia Evangheliei? Veți face tot ce vă stă în putință să mențineți în Regatul Unit Religia Protestantă Reformată, instituită prin lege?
Veți menține și apăra învățăturile Bisericii Anglicane, doctrina, cultul, disciplina şi guvernarea acestora, așa cum sunt stabilite prin lege în Anglia?
Promit să fac toate astea!
Lucrurile pe care le-am promis aici, le voi îndeplini şi le voi păstra. Aşa să mă ajute Dumnezeu! ”
În termeni strict constituţionali, încoronările nu sunt necesare. Nicio altă monarhie din lume nu are un eveniment similar.
Cu toate acestea, o asemenea încoronare are trei țeluri. În primul rând, are o semnificaţie religioasă, monarhul făcând promisiuni în faţa lui Dumnezeu. Apoi, oamenilor pe care îi slujeşte. În cele din urmă, este un moment de sărbătoare, care ar fi nepotrivită după moartea fostul suveran.
Deosebit de interesant a fost noua prefață care a fost adăugată la Jurământul de încoronare din 1688, prin care Charles al III-lea a promis „ să promoveze un mediu în care oamenii de toate etniile și credințele să poată trăi liber”.
De fapt, jurământul a inclus angajamentul de a menține legea și ordinea și de a se asigura că Marea Britanie și casa regală rămân de confesiune protestantă. Un element nou a fost angajamentul de a proteja libertatea de credință a tuturor oamenilor. Monarhul a depus apoi jurământul de încoronare.În cadrul ceremoniei, lui Charles al III-lea i-au fost înmânate însemnele regale, simbolizând drepturile și responsabilitățile regelui.
Într-o ruptură mai accentuată cu tradiția engleză și anglicană, ceremonia, care a fost structurată în jurul unui serviciu religios din credința anglicană, slujba propriu-zisă a inclus „preotese” precum și reprezentanți ai credințelor budiste, hinduse, evreiești, musulmane și sikh. Epistola către Corinteni a fost citită în premieră de către prim-ministrul hindus al Marii Britanii, Rishi Sunak.
Noutățile sunt cumva caracteristice și „la modă” cu reputația lui Charles al III-lea de promovare a crezurilor chiar și în afara creștinismului. De exemplu, fapt demn de menționat este acela că în 1994, el s-a referit la celebrul jurământul monarhic de a fi „Apărătorul credinței” și și-a exprimat dorința de a fi „Apărătorul credinței”… nu de a reprezenta credința ”. Interesant și totodată controversat rămâne aspectul referitor la faptul că încă de când era prinț de Wales, dorind să – și nuanțeze declarația, dorește în prezent să fie văzut ca „protector al credințelor”, aici incluzând multe credințe care nu au nimic în comun cu doctrina și religia creștină.
Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a conceput și noul jurământ pentru ceremonie, care, într-o altă abatere de la tradiție, a fost rostit cu voce tare de toți cei care urmăreau încoronarea sa. Acest angajament, numit Homage of the People, înlocuiește precedentul Homage of Peers, care le-a cerut ducilor, cea mai înaltă nobilime din Marea Britanie, să jure credință Coroanei, după cum a menționat Daily Mail .
Potrivit acestui nou Omagiu, poporul a declarat: „Jur că voi plăti fidelitate adevărată Majestății Voastre și moștenitorilor și urmașilor voștri conform legii. Așa să mă ajute Dumnezeu.”
Gestul actualului Suveran Pontif, Papa Francisc
Papa Francisc i-a dăruit noului monarh britanic una dintre cele mai prețuite relicve ale credinței catolice pentru a fi folosite în cadrul ceremoniei, mai precis cele două părți din adevărata Cruce a lui Hristos. Relicvele au împodobit Crucea Țării Galilor, care a condus procesiunea de încoronare în somptuoasa și legendara catedrală-simbol Westminster Abbey.
Crucea din Țara Galilor se află acum alături de Sfânta Cruce, care vor fi de acum venerate de către anglicanii și catolicii galezi.
Ritual respectat
Regele Charles al III-lea a părăsit Catedrala Westminster din Londra după încheierea ceremoniei de încoronare şi s-a îndreaptat, în procesiune, spre Palatul Buckingham, informează BBC News.Clopotele Catedralei anglicane Westminster au răsunat în momentul ieşirii regelui Charles. Noul suveran britanic a salutat Legiunea Regală britanică în faţa Parlamentului, în cursul procesiunii spre Palatul Buckingham. Aproape 4.000 de membri ai forţelor regale britanice au participat în marş la procesiunea finală, escortând trăsura în care se află regele Charles şi regina Camilla.
Deși au asistat la ceremonia de la Westminster Abbey, Prinţul Harry, fiul cel mic al regelui, şi prinţul Andrew, celălalt frate al regelui, nu au fost prezenţi pe balcon şi nu au avut niciun rol oficial în cadrul ceremoniei.
Avioane şi elicoptere ale forţelor armate britanice au survolat zona, deşi demonstraţia aeriană a trebuit să fie întreruptă din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile de la Londra.
Regele Charles al III-lea şi regina Camilla au salutat mulţimea, de la balconul Palatului Buckingham, în faţa căruia s-au adunat sâmbătă zeci de mii de oameni.
Alături de rege şi regină, care purtau coroanele şi însemnele regale, la balconul Palatului Buckingham au apărut moştenitorul tronului, prinţul William, soţia acestuia, Kate, şi copiii lor, fratele şi sora suveranului, Edward şi Anne, precum şi membri ai familiei noii Regine Camilla.
Reacții de contestare, rapid și aspru înăbușite
Mii de protestatari au susținut, de asemenea, un spectacol la aproximativ o milă de Westminster Abbey, inclusiv cei aparținând grupului anti-monarhic Republic, care ținea pancarte pe care scriau „Nu e regele meu”. Liderul grupului a fost arestat cu câteva ore înainte de încoronare, a informat Reuters. CEO-ul Republicii, Graham Smith, a criticat instituția pentru ceea ce susține că este „abuzul” său de poziție și bani publici și pentru că le oferă politicienilor „prea multă putere”.
Human Rights Watch a criticat ferm aceste arestări. „La așa ceva te-ai aștepta la Moscova, dar nu la Londra”, a declarat Yasmine Ahmed, șefa filialei organizației pentru drepturile omului din Marea Britanie, într-un comunicat. „Protestele pașnice permit oamenilor să-i tragă la răspundere pe cei de la putere. Lucru pe care guvernul Regatului Unit pare din ce în ce mai reticent să-l facă”.
Sondaje de opinie recent realizate
În timp ce protestatarii au fost depășiți numeric de zecile de mii de susținători ai regelui, sondajele arată că entuziasmul pentru monarhie din Marea Britanie scade.
Un sondaj recent YouGov a constatat că 64 la sută dintre oamenii din Marea Britanie au spus că au puțin sau deloc interes pentru încoronare, acest număr a crescut la 75 la sută pentru cei cu vârste între 18 și 24 de ani.
Monarhia britanică are o istorie lungă de a se abține de la interferența cu deciziile Parlamentului și, de fapt, în ultimele câteva secole, o astfel de interferență a fost foarte rară în restul monarhiilor din lume. Cu toate acestea, legile britanice impun încă să intre în vigoare avizul regal, care va veni acum de la actualul rege Charles al III-lea.
Regele Charles al III-lea, precum și tatăl său defunct, Prințul Philip, au participat amândoi la întâlnirile Bilderberg, un forum anual extrem de secret folosit de elitele mondiale din 1954 pentru a-și promova viziunea asupra lumii. În luna iunie 2020, Charles a fost unul dintre principalii vorbitori la lansarea inițiativei Great Reset a Forumului Economic Mondial.
De altfel, la încoronarea lui Charles al III-lea au participat demnitari internaționali, inclusiv prima doamnă a SUA Jill Biden, președintele francez Emmanuel Macron și premierul canadian Justin Trudeau, precum și celebrități precum Emma Thompson, Katy Perry, Judi Dench și Lionel Richie.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto :https://google.com
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Materialul a fost realizat de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post