USR și Forța Dreptei au depus o moțiune de cenzură simplă împotriva ministrului Petre Daea, care „înregistrează eșecuri, punând în pericol atât economia și dezvoltarea României, cât și securitatea alimentară a țării.”
Uniunea Salvați România (USR, în opoziție în Parlamentul de la București) şi Forţa Dreptei (FD, o dizidență liberală condusă de fostul premier Ludovic Orban) au depus moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii din guvernul PSD-PNL-UDMR, social-democratul Petre Daea.
Inițiatorii moțiunii au intitulat sugestiv această moțiune „De la grânarul Europei la ruşinea Europei”. De asemenea, parlamentarii opoziției îl acuză pe ministrul Agriculturii Petre Daea că înregistrează eşec după eşec şi pune în pericol atât economia şi dezvoltarea României, cât şi securitatea alimentară a ţării.
În opinia acestor parlamentari ai USR și UFD, domnul Petre Daea este „aflat la al doilea mandat sub patru premieri diferiţi, trebuie să plece. A dovedit că nu poate să ţină agricultura românească în pas cu agricultura europeană din acest moment.”
Ce conține textul moțiunii
„Agricultura trebuie să devină un punct forte al României, iar ca acest lucru să se întâmple este nevoie de un management performant la vârful ministerului de resort. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, Petre Daea trebuie demis şi niciodată, dar niciodată, readus în fruntea Ministerului Agriculturii. A epuizat deja trei şanse să demonstreze că poate face ceva. Realitatea este că nu poate”, se arată în textul moţiunii simple denumită „De la grânarul Europei la ruşinea Europei.”
În opinia contestatarilor, Ministrul Daea „distruge cu bună ştiinţă agricultura românească”, se remarcă în această moțiune depusă la Camera Deputaţilor de către USR şi Forţa Dreptei.
Potrivit semnatarilor, Petre Daea „este ministrul de serviciu al PSD la Agricultură, de câte ori partidul ajunge la guvernare” şi deşi a mai fost ministru de două ori, „a rămas neschimbat”.
„Şi în acest mandat este la fel de inutil, de nepregătit şi depăşit de problemele agriculturii româneşti. Daea a rămas consecvent în a ne convinge că este cel mai slab ministru al agriculturii din ultimii 30 de ani. Pentru ‘nea Petrică’ Daea, cum este numit într-o anchetă DNA, şi predecesorul său, Adrian Chesnoiu, singura prioritate a mandatelor lor a fost să-şi angajeze neamurile şi să umple ministerul şi agenţiile cu incompetenţii de la partid, cu prieteni şi alţii – tot obligaţii. Dacă erau aşa utili şi pricepuţi, cu siguranţă nu era nevoie ca miniştrii să le aranjeze concursurile pentru a câştiga postul. Altfel, în ce priveşte agricultura, Petre Daea a ratat toate proiectele mari în acest domeniu: a ratat finanţări din PNRR, a ratat Planul Naţional Strategic, a ratat fondurile europene pentru fermierii români, a pierdut compensaţii pentru importurile din Ucraina. Eşec pe linie„, argumentează deputaţii USR şi Forţa Dreptei în această moţiune.
De altfel, parlamentarii menţionează că „ratarea sprijinului de la Bruxelles pentru compensarea pierderilor” în cazul crizei cerealelor din Ucraina a condus la cel mai amplu protest al fermierilor români împotriva ministrului Daea.
„La un an de la începutul războiului în Ucraina, datele arată nu doar că cerealele ucrainene au tranzitat România, dar au fost şi achiziţionate de ţara noastră la preţuri mici. În consecinţă, reprezentanţii agricultorilor vorbesc despre un dezastru pentru fermierii români, respectiv pierderi de miliarde. Fermierii români au nevoie de răspunsuri de la ministrul Daea despre cum vor fi sprijiniţi de stat pentru a-şi recupera o parte din pierderile de anul trecut, dar şi despre cum va gestiona statul în 2023 subiectul tranzitului cerealelor ucrainene, astfel încât producătorii români să nu rămână iar cu producţia în stoc. În plus, în funcţie de soluţia pe care o va găsi, ministerul trebuie să se asigure că nu vor creşte preţurile la produsele alimentare finale, va trebui să existe un echilibru între ce şi cât se cumpără din aceste cereale şi cum se vor reflecta toate acestea în preţul la raft pentru români„, se arată în cadrul moțiunii iniţiate și depuse pentru a fi dezbătute.
Semnatarii moţiunii fac referire şi la programul guvernamental „Tomata”, despre care spun că „este bun doar pe hârtie”.
„Programul guvernamental Tomata este bun doar pe hârtie. În realitate, ţara noastră este cea mai mare piaţă de desfacere a tomatelor produse în Turcia. Dacă ne uităm şi la etichetele de pe celelalte fructe şi legume, realizăm că supermarketurile româneşti sunt de fapt aprozare internaţionale. Deşi prin programul Tomata guvernul dă subvenţii din anul 2017 – de pe vremea lui Dragnea – în 2022, România a importat roşii din Turcia în valoare de 65 de milioane de euro. Aşadar, putem spune că ‘Tomata de Turcia‘ este marca ministrului Daea. Tomata de guvern nu este decât o nouă hoţie. Din banii de la Guvern au răsărit mai multe dosare penale decât sere cu roşii. Vă cerem, domnule ministru Daea, să ne prezentaţi astăzi rezultatele programului guvernamental Tomata, de la începutul acestuia şi până în prezent. Vrem să aflăm dacă jaful din banii publici alocaţi pentru investiţii a continuat şi în mandatul dumneavoastră şi al domnului Chesnoiu„, se subliniază în textul moţiunii.
” Realizarea” actualului ministru al Agriculturii
Cu această ocazie, principalul partid din opoziție Uniunea Salvați România (USR) a solicitat în mai multe rânduri repetate, demisia actualului ministru al Agriculturii pe care fermierii români l-au etichetat drept „un măscărici, un bufon al agriculturii românești”.
Cum domnia sa, în opinia USR „nu a dovedit minima onoare de a părăsi funcția de ministru,” cu această ocazie se cere insistent celor de la vârful puterii-PSD, PNL și UDMR-să voteze în favoarea moțiunii simple și să-l îndepărteze din funcție pe ministrul Petre Daea, cel „care a produs cele mai multe pagube agriculturii.”
Textul oficial al moțiunii conține atacuri și acuzații grave.
Pentru justețe, voi cita, pentru a nu lăsa loc interpretărilor :
„Singura realizare a lui Petre Daea este că şi-a angajat rudele. Ne amintim cu toţii cum justifica angajarea fiicei sale în ministerul condus de el. A ratat finanţări din PNRR, a ratat Planul Naţional Strategic, a ratat fondurile europene pentru fermierii români, precum şi compensaţiile pentru importurile din Ucraina, iar toate aceste eşecuri în rafală costă România şi pe fermierii români miliarde de lei „, fiind unele dintre acuzațiile în șir formulate de USR și FD.
Curriculum Vitae al domnului Petre Daea amintește de o epocă plină de convingeri și direcții unilaterale
Vă aduc la cunoștință faptul că în luna iulie a anului trecut, conducerea Partidului Social Democrat a dat un vot în unanimitate pentru ca Petre Daea să redevină ministru al Agriculturii. Acest aspect a fost clar enunțat chiar de către , preşedintele formaţiunii care guvernează România alături de PNL și de UDMR, domnul Marcel Ciolacu.
Domnul Petre Daea i-a luat locul altui social-democrat, Adrian Chesnoiu, căruia plenul Camerei Deputaţilor i-a ridicat imunitatea parlamentară, după ce Direcția Națională Anticorupție l-a acuzat de trucarea unor concursuri de angajare în minister.
Fiind atenţionat că numele lui Petre Daea apare în dosarul Chesnoiu, președintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că aceasta „este doar o informaţie pe surse.”
Din informațiile publice am aflat că Petre Daea s-a născut în anul 1949. În perioada 1970–1989, în timpul dictaturii, a fost membru al partidului unic comunist, în care spune a intrat din convingere. Până la Revoluția anticomunistă din 1989, domnia sa a deținut funcția de adjunct șef de secție la Comitetul Județean de partid Mehedinți, la secția pentru agricultură. A fost ministru al Agriculturii în perioada 14 iulie–28 decembrie 2004, în guvernul condus de către liderul PSD din epocă Adrian Năstase, care a trecut, ulterior, prin închisoare pentru corupție, iar între ianuarie 2017 și noiembrie 2019 a ocupat același portofoliu în guvernele cu dominantă social-democrată Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă. Pe atunci, PSD era condus de un alt lider dovedit corupt și care a ajuns după gratii, Liviu Dragnea.
Poziție tranșant exprimată de către președintele USR, Cătălin Drulă
Preşedintele USR Cătălin Drulă i-a solicitat în urmă cu o săptămână liderului PSD, Marcel Ciolacu, să-l retragă pe Petre Daea din fruntea Ministerului Agriculturii, având în vedere „eşecul răsunător în negocierile de la Bruxelles pe tema despăgubirilor acordate de Comisia Europeană fermierilor români”.
„Fermierii protestează în toată ţara. Bufonul de la Agricultură, Nea Petrică, nu a fost în stare să negocieze cu Comisia Europeană mai mulţi bani pentru fermierii noştri. Cu toate astea, PSD şi PNL îl ţin în funcţie. Îl ţin în funcţie pentru că răspunde la comenzile unor baroni cu afaceri în agricultură, cum este chiar secretarul general al PSD, Paul Stănescu. Îl ţin în funcţie pentru că unica calitate a bufonului este să angajeze oamenii ceruţi de PSD şi PNL prin minister. 10,5 milioane de euro. Atât a putut negocia Petre Daea. S-a dus la Bruxelles cu un dosar incomplet, cu date eronate. Credea că merge ca în România, ca în şedinţele de partid la PSD”, a declarat Cătălin Drulă, conform unui comunicat al USR transmis.
„România a obţinut 10,5 milioane de euro de la Comisia Europeană, în timp ce Bulgaria a obţinut 16,7 milioane de euro, iar Polonia, aproape 30 milioane de euro” , a specificat președintele USR Cătălin Drulă.
„O ruşine. E momentul ca Marcel Ciolacu să îl demită pe Petre Daea! Le-a făcut destul rău fermierilor”, a mai spus Cătălin Drulă.
De asemenea, USR susţine cu argumente că Petre Daea este „cel mai slab ministru al Agriculturii din ultimii 30 de ani”, iar acesta „trebuie să plece acasă”.
„În loc să se ocupe de problemele fermierilor şi de proiectele pe fonduri europene care pot ajuta agricultura românească, Daea a avut ca prioritate popularea ministerului şi a agenţiilor din subordine cu fii, fiice, soţii, rude şi prieteni ai diverşilor politicieni”, a mai transmis USR.
În loc… de concluzie
În tot acest scandal, cert este că Petre Daea nu și-a asumat niciun fel de răspundere privitor la eșecul negocierilor cu Comisia Europeană referitoare la acordarea compensațiilor pentru fermierii români afectați de importurile de grâne din Ucraina. Conform datelor oficiale furnizate de către Uniunea Europeană, România va primi doar 10,05 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primește 29,5 de milioane de euro și Bulgaria, care primește 16,75 milioane de euro, potrivit propunerii prezentate de comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
România, Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi Polonia au solicitat Comisiei Europene, încă de la sfârșitul lunii ianuarie, să adopte măsuri, inclusiv despăgubiri pentru fermieri, invocând supraoferta de cereale creată de importurile ieftine din Ucraina.
Numai că adevărul este altul, din moment ce ministrul Agriculturii declarase recent „că suma de 10,05 milioane de euro a fost propunerea Comisiei Europene”.
Dar aceasta este un adevăr spus prin omisiune, deoarece nu a existat niciun fel de negociere, chiar dacă motivul pueril și total mincinos adus de ministrul Petre Daea ar fi „că Cehia, Ungaria și Slovacia n-au primit niciun cent.”
De altfel, la ora actuală nu mai există nicio șansă pentru a se renegocia sau a se efectua vreo refacere a formulei de calcul.
Potrivit datelor oficiale furnizate de către Uniunea Europeană, exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar prețul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro în contextul în care transporturile de grâne din Ucraina sunt scutite de taxe vamale.
Reamintesc pe final că o parte din fermierii români au organizat proteste în mai multe judeţe şi în Capitală, fiind nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar românesc, pe fondul tulbure al schimburilor și tranzacțiilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.
*****
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
****
Sursa : https://google.com
***
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Această sinteză a fost realizată de către Daniel Mihai, redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post